Kancellárjelölttel indulnak a választási kampányba a német Zöldek
2021. április 19. 20:25

Grüne nominieren Annalena Baerbock: Wie sich Deutschland mit ihr als Kanzlerin verändern würde

Annalena Baerbock Foto: Getty Images

Történetükben először kancellárjelöltet állítanak a német Zöldek a szövetségi parlamenti (Bundestag-) választásra, a feladatot Annalena Baerbock társelnök vállalta el - jelentették be hétfőn Berlinben.

Németországnak változásra és új politikai stílusra, előrelátó, az emberekre hallgató és az egymásnak feszülés helyett az együttműködésre építő politizálásra van szüksége - mondta Annalena Baerbock a másik társelnökkel, Robert Habeckkel tartott online tájékoztatóján, kiemelve, hogy jelölése "meghívás" minden választónak, hogy együtt "egy jó jövőbe vezessük sokszínű, gazdag és erős országunkat".

Mint mondta, nagy tisztelettel és alázattal viszonyul a kormányfői tisztséghez, amelyet mindenekelőtt a határozottságát, érdekérvényesítő képességét és tanulékonyságát mozgósítva kíván betölteni.

A Zöldek azzal a szándékkal vágnak bele a szeptemberi Bundestag-választás kampányába, hogy átveszik Németország vezetését, mivel azonban "a politika nem kívánságműsor", a választók döntik majd el, hogy az egyes pártok mekkora erőre tesznek szert - mondta Annalena Baerbock, hozzátéve, hogy a Zöldek bármely "demokratikus" párttal hajlandóak tárgyalni a közös kormányzásról.

Azzal kapcsolatban, hogy nincs kormányzati tapasztalata, elmondta, hogy ha ez lenne a kormányzati felelősség vállalásának egyetlen feltétele, akkor folytatni kellene a 2013-ban elkezdett nagykoalíciós kormányzást - a CDU/CSU jobbközép pártszövetség és a szociáldemokraták (SPD) együttműködését - , ami nem tenne jót Németországnak.

Kiemelte, hogy pártja igen komoly kormányzati tapasztalattal rendelkezik, ezt mutatja például, hogy a 16 tartomány közül 11-ben van kormányon. A Zöldek programjáról a többi között elmondta, hogy az állami beruházások felpörgetésével legalább évi 50 milliárd euró értékben kell fejlesztéseket végrehajtani az alapellátások, az infrastruktúra és a digitalizáció területén. A Zöldek külpolitikai elképzeléseiről szólva hangsúlyozta, hogy értékeken alapuló és határozott, de párbeszédre törekvő módon kell formálni a tekintélyelvű rendszerekhez fűződő viszonyt.

Annalena Baerbock tavaly decemberben jelentette be, hogy vállalná a kancellárjelölti feladatot és készen áll a kormányfői munkára.

A kancellárjelölt kiválasztása fegyelmezetten, a nyilvánosság előtt folytatott viták és kiszivárogtatások nélkül ment végbe, ami új a Zöldeknél.

Ezzel kapcsolatban Robert Habeck a hétfői berlini tájékoztatón elmondta, hogy sok, és sokszor nehéz megbeszélést folytatott Annalena Baerbockkal, mert mindketten meg akarták szerezni a kancellárjelöltséget. Ilyen helyzetben a közös sikerhez az kell, hogy az egyik aspiráns hátralépjen - fogalmazott. Hozzátette, hogy Annalena Baerbock "harcos, fókuszált, erős akaratú asszony, aki tudja, hogy mit akar és szenvedélyesen fogja képviselni a zöld programot a választási kampányban".

A negyven éve alapított párt első kancellárjelöltje éppen negyven éves, politikatudományt és jogot tanult, diplomát a terület egyik legtekintélyesebb egyemén, a London School of Economics and Political Science-en (LSE) szerzett, 2013 óta a Bundestag tagja, 2018 óta a Zöldek társelnöke, a Berlin melletti Potsdamban lakik férjével és két közös kislányukkal.

A Zöldek azért állítanak kancellárjelöltet, mert először indulnak Bundestag-választáson a kormányfői tisztség megszerzésének esélyével. Országos választói támogatottságuk a legutóbbi mérések szerint 20-23 százalékos, a második helyen állnak a 29-31 százalék körüli támogatottsággal rendelkező CDU/CSU mögött. A legutóbbi, 2017-es Bundestag-választáson a szavazatok 8,9 százalékát gyűjtötték össze.

A kancellárjelölt megnevezésének nincs jogi vonatkozása, mert Németország kormányfőjét nem a választópolgárok, hanem a Bundestag választja meg. A jelölt megnevezése politikai állásfoglalás, azt az üzenetet közvetíti a választóknak, hogy az adott párt - vagy pártszövetség - azért dolgozik, hogy Németország következő kormányát a jelöltjük vezethesse. A kancellárjelölt egyben a párt választási kampányának főszereplője, függetlenül attól, hogy ki a párt elnöke, illetve kik az adott pártszövetség vezetői.

MTI
Címkék:
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Az újvidéki Európa Kollégium bástya
  Az újvidéki Európa Kollégium szerves része, bástyája a vajdasági magyarságnak, és általa lehetővé vált, hogy a diákok magyar környezetben éljék a mindennapjaikat - hangsúlyozta Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára csütörtökön Újvidéken, ahol az Európa Kollégium elsőéves hallgatóinak a fogadásán vett részt.
 • A haderőfejlesztés tovább folytatódik
  A haderőfejlesztés folytatódik az Oroszországgal szembeni szankciók hatására kialakult globális gazdasági válság ellenére, a honvédelmi alapnak köszönhetően a folyamat fennmarad, és nem abbahagyják, hanem inkább felgyorsítják - hangsúlyozta a honvédelmi miniszter csütörtökön Hajmáskéren.
 • A kormány fontosnak tartja az emberek véleményét
  A kormány kiemelten fontosnak tartja, hogy az emberek véleményét meghallgassa a szankciókról, hiszen ők szembesülnek azok következményeivel - mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján, amelyen elhangzott az is: energiatakarékossági okokból - az őszi szünet terhére - hosszabb lesz a téli szünet az iskolákban és ezzel egyidejűleg kormányzati igazgatási szünetet is elrendelnek.
MTI Hírfelhasználó