Franciaország fémillió AstraZenaca-vakcinát ad az afrikai országoknak
2021. április 21. 19:32

Franciaország szerdán bejelentette, hogy áprilisban mintegy 100 ezer, június közepéig pedig félmillió AstraZenaca-vakcinadózist ad az afrikai országoknak a kis és közepes jövedelmű országok koronavírus elleni védőoltással történő megsegítésére létrehozott COVAX nemzetközi vakcinaelosztási rendszer keretében.

Az Olaszországban gyártott adagok felajánlásával Franciaország a COVAX nemzetközi vakcinaelosztási rendszer európai mechanizmusát kívánja elindítani - jelezte a francia elnöki hivatal.

A COVAX megállapodások első körben az AstraZeneca-vakcinát érintik, de Párizs szerint az elosztási mechanizmus minden olyan oltóanyagra ki fog terjedni, amely elérhető az Európai Unióban.

A francia elnöki hivatal emlékeztetett arra, hogy a több mint két hónappal ezelőtt megindult vakcinakiszállítás márciusban és áprilisban késedelmet szenvedett, részben mert az AstraZeneca-vakcina jelentős hányadát gyártó Indiai Szérum Intézet (SII) exportkorlátozások miatt nem tudta teljesíteni a megrendeléseket.

A COVAX-program múlt héten egy újabb 2 milliárd eurós gyűjtési kampányt hirdetett koronavírus-elleni oltóanyagok vásárlására.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a GAVI Vakcinaszövetség keretében működő elosztásnak köszönhetően a világ legszegényebb országai is részesülhetnek a vakcinából az adományoknak köszönhetően. Eddig több, mint 38 millió dózis, koronavírus elleni vakcinát szállítottak a világ 113 országába.

MTI
Címkék:
MTI Hírfelhasználó