Palkovics: Az egyetemek működését ismerem, nem a titkosszolgálatokét
2021. április 21. 21:44

Budapesten létesít campust a világ 34. legjobb egyeteme, a Fudan Egyetem, ezért a kormány módosítja a felsőoktatási törvénynek a külföldi egyetemek magyarországi működésére vonatkozó részét.

Egyelőre a 2024-es nyitás körül még nagyon sok a kérdés.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában elmondta, egy olyan egyetem, mint a Fudan Egyetem magyarországi működése viszonyt képez majd a többi magyar egyetemmel és a környezetével. Kiemelte, egy olyan professzor, aki világhírű és a Fudan Egyetemen tanít majd Budapesten, vélhetően a többi egyetemen is tanít majd. Ezzel óhatatlanul is emelve a magyar egyetemek színvonalát.

„Arról is beszélnünk kell, hogy a világ legjobb egyeteme a Massachusetts Institute of Technology (MIT) több mint egy éve debreceni központtal egy olyan programot hajt végre, ahol a tudományos kutatási eredményeknek egyfajta innovációs hasznosítására vonatkozóan működik. Az első évről a koronavírus-járvány elvitte a figyelmet, de ez is működik” – hívta fel a figyelmet.

„Szeretnénk, ha Magyarország sokkal erőteljesebben kapcsolódna be a nemzetközi egyetemi környezetbe” – tette hozzá Palkovics László.

A parlament nemzetbiztonsági bizottságának ellenzéki képviselői kezdeményezik a miniszter meghallgatását a Fudan Egyetemmel kapcsolatos titkosszolgálati kérdések miatt.

Ezzel kapcsolatban Palkovics László úgy fogalmazott, az egyetemeket ismeri, a titkosszolgálatok működését pedig nem.

„Nem gondolom, hogy egy egyetem a legalkalmasabb terepe annak, hogy titkosszolgálatokat működtessen egy ország egy másik országban” – hangsúlyozta.

hirado.hu - Kossuth Rádió
Címkék:
  • Magyar templomfelújítás a Felvidéken
    A hit erősítése a magyarság megőrzését is szolgálja, mert ahol a hit megmarad, ott a közösség is megmarad - jelentette ki Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a felvidéki Révkomáromban kedden.
  • Nagy eredmény a védettségi igazolvány kölcsönös elismerése
    Orbán Viktor miniszterelnök kedden a Karmelita kolostorban fogadta Milo Dukanovic montenegrói államfőt. A megbeszélés fő témái közül kiemelt a vakcinaigazolványok kölcsönös elismerése, amely nagyban hozzájárul majd a mindkét ország számára kulcsfontosságú turizmus ismételt fellendüléséhez.
  • Szerdáig 90 ezer 16-18 éves foglalhat időpontot oltásra
    Szerdáig 90 ezer 16-18 éves fiatal foglalhat magának időpontot a koronavírus elleni védőoltásra - közölte az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján kedden.
MTI Hírfelhasználó