Mohamed Stajje: Izrael szabotálja a palesztin választásokat
2021. április 22. 19:25

Izrael szabotálja a közelgő palesztin választásokat, a nemzetközileg elfogadott egyezmény ellenére sem hagyja, hogy a Kelet-Jeruzsálemben élő szavazók voksoljanak, és betiltotta az e területen zajló választási kampányokat is - jelentette ki Mohamed Stajje a Palesztin Hatóság miniszterelnöke az Európai Parlament Külügyi Bizottságának keddi ülésén.

A Rámalláh-ból videóösszeköttetésen bejelentkező miniszterelnök elmondta: technikailag minden készen áll arra, hogy megtartsák a parlamenti választásokat május 22-én, illetve az elnökválasztást július 31-én, de az izraeli kormány szerinte minden létező eszközt felhasznál, hogy beavatkozzon a folyamatba. Mint említette, az izraeli hatóságok 13, Kelet-Jeruzsálemben induló jelöltet letartóztattak, továbbá Izrael nem engedélyezi a szavazókörzetek felállítását, ahogyan azt sem, hogy az Európai Unió választási megfigyelőket küldjön a régióba. Hangsúlyozta: ez egyértelmű politikai üzenet Izrael részéről, jelezve, hogy a zsidó állam nem ismeri el Kelet-Jeruzsálemet a palesztin területek részeként.  

Stajje nyomatékosan felkérte az Európai Uniót, hogy gyakoroljon nyomást az izraeli vezetésre az üggyel kapcsolatban, és felhívta a figyelmet a szerinte Izrael által naponta elkövetett atrocitásokra a palesztinok ellen. Mint mondta, Izrael tovább halogatná a kétállami megoldás elfogadását, s ez szerinte "azt eredményezi, hogy a palesztin nép továbbra is apartheid-rendszerben él majd, minden szempontból függve a zsidó államtól".

A palesztin politikus üdvözölte, hogy a bilaterális kapcsolataik megújultak az Egyesült Államokkal, és a Joe Biden vezette kormányzat újraindítja a palesztinoknak szánt gazdasági, fejlesztési és humanitárius segély folyósítását, amit az előző vezetés "megtagadott" tőlük.

Kitért továbbá arra is, hogy a palesztin vezetés készen áll a nemzetközi jogon alapuló, és a nemzetközi kvartett - az Egyesült Államok, az EU, az ENSZ és Oroszország - által közvetített béketárgyalási folyamat megindítására Izraellel.

MTI
Címkék:
  • Magyar templomfelújítás a Felvidéken
    A hit erősítése a magyarság megőrzését is szolgálja, mert ahol a hit megmarad, ott a közösség is megmarad - jelentette ki Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a felvidéki Révkomáromban kedden.
  • Nagy eredmény a védettségi igazolvány kölcsönös elismerése
    Orbán Viktor miniszterelnök kedden a Karmelita kolostorban fogadta Milo Dukanovic montenegrói államfőt. A megbeszélés fő témái közül kiemelt a vakcinaigazolványok kölcsönös elismerése, amely nagyban hozzájárul majd a mindkét ország számára kulcsfontosságú turizmus ismételt fellendüléséhez.
  • Szerdáig 90 ezer 16-18 éves foglalhat időpontot oltásra
    Szerdáig 90 ezer 16-18 éves fiatal foglalhat magának időpontot a koronavírus elleni védőoltásra - közölte az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján kedden.
MTI Hírfelhasználó