Megújul a váci székesegyház - ezeréves az egyházmegye
2021. április 23. 10:45

A Váci Egyházmegye ezeréves fennállása alkalmából nagyszabású rekonstrukciót hajtanak végre a Nagyboldogasszonyról elnevezett főtemplomon.

Kép: Váci Egyházmegye

Örömmel tájékoztatjuk az egyházmegye papságát és híveit, valamint Vác városának valamennyi polgárát, hogy a Váci Egyházmegye ezeréves fennállásának ünneplése kapcsán sor kerül a váci székesegyház nagyszabású rekonstrukciójára.

A rekonstrukció előkészítő munkálatai hamarosan megkezdődnek, ezért a székesegyház 2021. május 17-től várhatóan a 2022. év végéig zárva tart.

A rekonstrukció a magyar kormány egyes egyházi ingatlanok fejlesztésének támogatásáról szóló 1712/2020. (X. 30.) Korm. határozatával biztosított, 4 milliárd forintos vissza nem térítendő támogatás felhasználásával valósul meg, amelynek keretében a püspökséghez tartozó, erősen felújításra szoruló Galamb utcai épületegyüttes is jelentősen megújul, valamint új funkciók ellátására is alkalmassá válik.

Miközben nagy öröm számunkra a felújítás lehetősége, tudjuk, hogy az elkövetkezendő időszak a vác-alsóvárosi plébánia és az egyházmegye központi liturgikus eseményeinek szempontjából a papság és a hívek részéről egyaránt türelmet, alkalmazkodást kíván. A felújítás miatt előforduló esetleges kellemetlenségekért mindannyiuk elnézését kérjük.

Bízunk benne, hogy székesegyházunk nélkülözésének „böjtje” után a megújult, megszépült liturgikus tér mindannyiunk örömére szolgál majd, közösségi összetartozásunk, lelki épülésünk javára válik, és hozzájárul őszinte istendicséretünk méltóságához és szépségéhez.

Buzdítunk mindenkit, hogy kísérje imádsággal azok munkáját, akik a felújításban részt vesznek!

Marton Zsolt

váci püspök

magyarkurir.hu
Címkék:
  • Az EU-hadsereg ötlete visszafelé sülhet el
    Aligha véletlen, hogy minden Európa Birodalom létrehozására irányuló kísérlet kudarcba fulladt, és ennek alapvető oka az, hogy nincs közös európai identitás. Elvileg létezhetne ilyen, pontosabban létre lehetne hozni ilyen önazonosságot, de ahhoz előbb meg kellene nyílni annak a beszédtérnek, amely egységes narratívára építve elbeszélhetővé és megbeszélhetővé tenné mindezt.
  • Magyar templomfelújítás a Felvidéken
    A hit erősítése a magyarság megőrzését is szolgálja, mert ahol a hit megmarad, ott a közösség is megmarad - jelentette ki Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a felvidéki Révkomáromban kedden.
  • Nagy eredmény a védettségi igazolvány kölcsönös elismerése
    Orbán Viktor miniszterelnök kedden a Karmelita kolostorban fogadta Milo Dukanovic montenegrói államfőt. A megbeszélés fő témái közül kiemelt a vakcinaigazolványok kölcsönös elismerése, amely nagyban hozzájárul majd a mindkét ország számára kulcsfontosságú turizmus ismételt fellendüléséhez.
MTI Hírfelhasználó