Robbanóanyag birtoklásáért ítéltek börtönre egy hongkongi aktivistát
2021. április 23. 15:52

Nagy mennyiségű robbanóanyag birtoklásáért 12 évnyi börtönbüntetésre ítéltek pénteken egy hongkongi függetlenségi aktivistát, akit még a 2019-ben zajló, kormányellenes tüntetések idején vettek őrizetbe - számolt be internetes kiadásában a South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap.

Louis Lo arrives at West Kowloon Court ahead of his bail hearing following his arrest last Saturday. Photo: Sam Tsang

Louis Lo – scmp.com

A 29 éves Louis Lo-t, a Hong Kong National Front nevű, a 2019-es tömegtüntetések közül több esemény szervezőjeként ismert függetlenségpárti szervezet korábbi tagját egy kilogramm triacetontriperoxid (TATP) birtoklása kapcsán ítélték el. Az elmúlt két évtized során ez volt a legnagyobb mennyiségű robbanóanyag, amelyet a hongkongi rendőrség egy ügyben lefoglalt.
   
A bíróság pénteken kimondta: Lo félelmet kívánt kelteni a város lakóiban a halálos veszélyt jelentő anyaggal. Lo egy vádpontban vallotta magát bűnösnek, beismerve, hogy élet és vagyontárgy veszélyeztetésének szándékával szerezte be a robbanóanyagot. Az ügyét tárgyaló bíró a Lo otthonában és mobiltelefonján talált politikai tartalmakra hivatkozva azt is kimondta, hogy a férfi a robbanóanyagot a hongkongi kormányzat megingatására és a város függetlenségére törekedve kívánta felhasználni. A SCMP mindazonáltal rámutat: a tárgyaláson semmilyen konkrét bizonyítékot nem tudtak felmutatni, mely Lot a zavargásokhoz kötné.
   
Louis Lo, aki korábban emberierőforrás-menedzserként dolgozott egy logisztikai vállalatnál, egészen addig tagja volt a Hong Kong National Frontnak, amíg a szervezetet 2020. júniusában, a Peking által Hongkongra szabott új, nemzetbiztonsági törvény életbe lépése előtt feloszlatták. Lo letartóztatását követően a front egy közleményben tagadta, hogy tudomása lett volna a robbanószerekről.

File:Flag of the Hong Kong National Front.svg - Wikimedia Commons

A Hong Kong National Front zászlója - wikimedia
   
Az új nemzetbiztonsági törvény egyebek mellett tiltja a szakadár tevékenységet, a felforgatást, a terrorizmust, valamint a nemzetbiztonság veszélyeztetésére más országokkal vagy külső elemekkel való összejátszást, és egyes esetekben lehetővé teszi a gyanúsítottak kiadását Kínának. Hongkongi aktivisták, nemzetközi jogvédők és több ország vezetése szerint a jogszabály csorbítja a szabadságjogokat, amelyeket Kína az "egy ország, két rendszer" elve alapján ígért Hongkongnak a korábban brit gyarmati uralom alatt álló város anyaországhoz történő visszakerülését (1997) követő ötven évre.
 

MTI
Címkék:
  • Az EU-hadsereg ötlete visszafelé sülhet el
    Aligha véletlen, hogy minden Európa Birodalom létrehozására irányuló kísérlet kudarcba fulladt, és ennek alapvető oka az, hogy nincs közös európai identitás. Elvileg létezhetne ilyen, pontosabban létre lehetne hozni ilyen önazonosságot, de ahhoz előbb meg kellene nyílni annak a beszédtérnek, amely egységes narratívára építve elbeszélhetővé és megbeszélhetővé tenné mindezt.
  • Magyar templomfelújítás a Felvidéken
    A hit erősítése a magyarság megőrzését is szolgálja, mert ahol a hit megmarad, ott a közösség is megmarad - jelentette ki Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a felvidéki Révkomáromban kedden.
  • Nagy eredmény a védettségi igazolvány kölcsönös elismerése
    Orbán Viktor miniszterelnök kedden a Karmelita kolostorban fogadta Milo Dukanovic montenegrói államfőt. A megbeszélés fő témái közül kiemelt a vakcinaigazolványok kölcsönös elismerése, amely nagyban hozzájárul majd a mindkét ország számára kulcsfontosságú turizmus ismételt fellendüléséhez.
MTI Hírfelhasználó