Strasbourgi nehezményezés Moszkvának: elfogadhatatlan intézkedések
2021. május 4. 16:45

Összeegyeztethetetlen az Európa Tanács alapelveivel és normáival, ha parlamenti közgyűlésének (PACE) tagjaival szemben megbízatásuk gyakorlását is akadályozó intézkedéseket hoznak - jelentette ki Rik Daems, a strasbourgi székhelyű PACE elnöke kedden.

Rik DAEMS

Daems – assembly.coe.int

Rik Daems tájékoztatása szerint az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének egyik tagját is érinti az a pénteki bejelentés, mely szerint Oroszország megtiltja a beutazást az Európai Unió nyolc állampolgárának, köztük több magas rangú uniós és tagállami tisztségviselőnek.

Parliamentary Assembly of the Council of Europe - Wikipedia
   

Közleményében jelezte, hogy kedden megbeszélést folytatott Oroszország nagykövetével, és ezen emlékeztetett az Európa Tanács tagjainak kiváltságairól és mentességeiről szóló általános megállapodással összhangban fennálló tagállami kötelezettségekre. Ezek között kiemelte a tagállami delegációk tagjainak szabad mozgását biztosító kötelezettségvállalások betartásának fontosságát a tagok közgyűléssel kapcsolatos feladataik elvégzése céljából.
   
Oroszország szankciós döntésének indoklásában a nagykövet megerősítette, hogy Moszkva "nem kérdőjelezi meg a fenti megállapodás szerinti elkötelezettségét" - tájékoztatott a közgyűlés elnöke.
   
A pénteken bejelentett orosz intézkedés David Sassolinak, az Európai Parlament elnökének, Vera Jourovának, az Európai Bizottság értékekért és átláthatóságért felelős alelnökének, igazságügyi biztosnak, valamint hat uniós tagállam tisztségviselőjének, köztük az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése egyik tagjának tiltja meg a beutazást Oroszországba. A moszkvai külügyminisztérium indoklásában egyebek mellett kifogásolta, hogy az EU a közelmúltban "illegitim" és "alaptalan" korlátozó intézkedéseket vezetett be orosz állampolgárok és szervezetek ellen.

MTI
Címkék:
  • Magyar templomfelújítás a Felvidéken
    A hit erősítése a magyarság megőrzését is szolgálja, mert ahol a hit megmarad, ott a közösség is megmarad - jelentette ki Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a felvidéki Révkomáromban kedden.
  • Nagy eredmény a védettségi igazolvány kölcsönös elismerése
    Orbán Viktor miniszterelnök kedden a Karmelita kolostorban fogadta Milo Dukanovic montenegrói államfőt. A megbeszélés fő témái közül kiemelt a vakcinaigazolványok kölcsönös elismerése, amely nagyban hozzájárul majd a mindkét ország számára kulcsfontosságú turizmus ismételt fellendüléséhez.
  • Szerdáig 90 ezer 16-18 éves foglalhat időpontot oltásra
    Szerdáig 90 ezer 16-18 éves fiatal foglalhat magának időpontot a koronavírus elleni védőoltásra - közölte az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján kedden.
MTI Hírfelhasználó