Iszlám állam kivégzéseiről fotók – közlésük a szólásszabadsághoz tartozik
2021. május 4. 17:21

A szólásszabadság nevében felmentette kedden egy francia bíróság a radikális jobboldali Marine Le Pent, a Nemzeti Tömörülés vezetőjét és elnökjelöltjét, amiért 2015-ben az Iszlám Állam nevű terrorszervezet kivégzéseiről készült fotókat közzétette a Twitteren, köztük a James Foley amerikai újságíró lefejezett testéről készült felvételt.

Le Pen removes photo of IS group beheading victim Foley from Twitter

Marine Le Pen – france24.com

A Párizshoz közeli Nanterre bírósága úgy ítélte meg, hogy a fotók közlésének "informatív jellege" volt, amely a pártvezető "politikai tiltakozásának" részét képezte. A közzétételek hozzájárultak a közéleti vitához.

És nem tették banálissá az erőszakot - indokolta döntését a bíróság.
   
A Nemzeti Tömörülés elnöke ellen kiskorúak számára is hozzáférhető, az emberi méltóságot súlyosan sértő erőszakos üzenetek közzététele miatt indított eljárást a Nanterre-i ügyészség 2015-ben. A vádhatóság 5 ezer eurós pénzbüntetés kiszabását kérte a pártelnökre.
   
Marine Le Pen az Iszlám Állam propagandafelvételei közül hármat tett közzé "Ez az Iszlám Állam!" kísérőszöveggel, válaszul egy újságírónak, aki szerinte párhuzamba állította a terrorszervezetet és a pártját.

Az Iszlám Állam a közzététel előtt egy hónappal hajtotta végre a második világháború óta legvéresebb merényletet Párizsban.

Amely 130 áldozatot követelt.

James Foley (journalist) - Wikipedia

James Foley – wikipedia

A közzététel ezért óriási felháborodást váltott ki a francia politikai közéletben, jobb- és baloldali politikusok is tiltakoztak Le Pen provokációja ellen.

A felvételek közül az egyik egy élve elégetett jordániai pilóta kivégzéséről készült 2015 elején, egy másikon pedig a 2014 augusztusban lefejezett James Foley teste látható a kivégzés után.

Egy harmadik fényképen egy harckocsival végrehajtott kivégzés látható.
   
Foley szülei felháborodásuknak adtak hangot a fotó közlése miatt, és arra kérték Marine Le Pent, hogy a többi képhez hasonlóan azonnal törölje a felvételt a Twitterről. A politikus ezt meg is tette, azt állítva, nem tudta, hogy James Foley van a fotón, a Google keresőjén keresztül találta a képet. A másik két felvételt azonban nem törölte Twitter-bejegyzései közül.
   
A három fotó közzétételét megelőzően Jean-Jacques Bourdin újságíró a BFM hírtelevízióban az Iszlám Állam és az akkor még Nemzeti Front elnevezésű radikális párt közötti összefüggésekről kérdezte az arab világ egyik szakértőjét.
   
"Nem a közvetlen kapcsolatok, hanem az identitásbeli befelé fordulás (érdekel), amely végül is szellemi közösség, hiszen az Iszlám Államnak az a célja, hogy az identitásbeli befelé fordulás felé kényszerítse a francia társadalmat" - fogalmazott a kérdező.
   
Marine Le Pen ezt követően felháborodottan reagált.
   
"A párhuzam, amelyet ma délelőtt Jean-Jacques Bourdin vont meg az Iszlám Állam és a Nemzeti Front között, elfogadhatatlan. Vissza kell vonnia ezt az undorító kijelentést" - mondta a politikus.
   
Az újságíró viszont hisztérikusnak minősítette a pártelnök reagálását. "Egy szóval sem mondtam, hogy a Nemzeti Front olyan, mint az Iszlám Állam. Sajnálattal látom a Nemzeti Front vezetőinek hisztérikus reakcióját. Annyira nevetséges. Tényleg túlságosan tisztelem ahhoz a Nemzeti Front választóit, hogy egy teljesen felesleges vitába belemenjek" - mondta Jean-Jacques Bourdin.
   
A Nanterre-i bíróság kedden úgy vélte, hogy a fotók közlése "koherens válasz" volt Marine Le Pen részéről egy őt ért "polemizáló támadásra", s a közzétételnek nem volt propagandisztikus jellege, miután a fotókat magyarázat kísérte, azaz Marine Le Pen "nem akarta mindennapossá tenni vagy kedvezőbb színben bemutatni az erőszakot".
   
"Ez nagy győzelem a jog számára, miután a szólásszabadság volt az ügy tétje, és a szólásszabadságot egy első rangú politikusnak teljesnek elismerte a bíróság" - mondta Rodolphe Bosselut, a Nemzeti Tömörülés elnökének tanácsadója.

MTI
Címkék:
  • Magyar templomfelújítás a Felvidéken
    A hit erősítése a magyarság megőrzését is szolgálja, mert ahol a hit megmarad, ott a közösség is megmarad - jelentette ki Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a felvidéki Révkomáromban kedden.
  • Nagy eredmény a védettségi igazolvány kölcsönös elismerése
    Orbán Viktor miniszterelnök kedden a Karmelita kolostorban fogadta Milo Dukanovic montenegrói államfőt. A megbeszélés fő témái közül kiemelt a vakcinaigazolványok kölcsönös elismerése, amely nagyban hozzájárul majd a mindkét ország számára kulcsfontosságú turizmus ismételt fellendüléséhez.
  • Szerdáig 90 ezer 16-18 éves foglalhat időpontot oltásra
    Szerdáig 90 ezer 16-18 éves fiatal foglalhat magának időpontot a koronavírus elleni védőoltásra - közölte az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján kedden.
MTI Hírfelhasználó