Blöff a baloldali pártok előválasztása
2021. május 5. 00:18

Egy ünnep lesz a baloldali előválasztás – erről beszélt a DK-s Varju László a parlamentben, több elemző azonban úgy látja, hogy blöff az egész, és Gyurcsány Ferenc már régen eldöntötte, hogy Karácsony Gergely lesz a közös miniszterelnök-jelölt. A Fidesz szerint mindent elmond a baloldali pártokról, hogy a járványhelyzetben is a hatalmi harcokkal foglalkoznak.

„Karácsony Gergelynek – eltérően azoktól a jelöltektől, Jakab Pétertől, Fekete-Győr Andrástól, akik idejekorán bejelentkeztek – nem érdeke az, hogy minél hamarabb megjelenjen, mint miniszterelnök-jelölt. Nagyon egyszerű oknál fogva, eltérően a pártelnöki pozíciótól, meg az európai parlamenti képviselői pozíciótól, egy főváros főpolgármestere mégiscsak egy olyan pozíció, aminek kapcsán az él az emberekben, hogy teljes embert kíván” – mondta Erdélyi Rezső Krisztián, a Nézőpont Intézet elemzője az M1 Ma reggel című műsorában.

„Ha Karácsony idejekorán elkezd egy több hónapos, akár egyéves pártkampányt folytatni, egy miniszterelnök-jelölti kampányt folytatni, akkor talán joggal vetődik fel az emberekben, hogy miért pártpolitikával foglalkozik, és nem a megválasztott tisztségét tölti be, míg ugyanez egy pártelnöknél, főleg ha az nincs a parlamentben, mint Fekete-Győr András és pártja, a Momentum, akkor ez a kérdés kevésbé vetődik fel az emberekben” – tette hozzá az elemző.

Erdélyi Rezső Krisztián úgy véli, az egyéni képviselőknél elég megnézni a számokat, melyik pártnak jelenleg hány jelöltje van, akár formálisan, akár informálisan a 106 egyéni körzetben Magyarországon.

Gyurcsány Ferenc pártjának nyolcvan jelöltje van, ez a körzetek jelentős többségének mondható, őt követi a Momentum 65 jelölttel, majd utána a két párt között látunk egy hatalmas leszakadást, és az összes többi párt – az MSZP, a Jobbik, az LMP – mind tíz–húsz jelöltet mutatott be, illetve olyan minikoalíciókat kötnek az egyéni jelöltek kapcsán, amelyek nem is olyan régen még elképzelhetetlenek lettek volna.

Jakab Péter, annak a Jobbiknak az elnöke, amely egykoron részben az MSZP-vel szemben jött létre, és határozta meg magát, most bejelentette, hogy a Magyar Szocialista Párt társelnökét, Kunhalmi Ágnest támogatja az egyéni körzetében, és az MSZP jobbikos jelölteket támogat, mint például Kálló Gergelyt Dunaújvárosban.

Az ellenzéken belül sokáig volt egy olyan elképzelés – ami leginkább az MSZP elképzelése volt –, hogy azok a parlamenti képviselők, egyéni országgyűlési ellenzéki képviselők, akik 2018-ban vagy 2014-ben megnyerték a körzetüket, ne vegyenek részt az előválasztáson. Ez a menetrend felborult, „például amikor a Momentum ráindította Hadházy Ákost Tóth Csabára, és most már mindenkinek meg kell méretnie magát egy előválasztáson” – mondta az elemző.

Az elemző véleménye szerint az egy nagyon érdekes kérdés lesz, hogy mi történik akkor, ha például Tóth Csaba elveszíti a mandátumszerzés lehetőségét. „Nem szabad abba a hibába esni, hogy azt feltételezzük vagy azt gondoljuk, hogy ezek az emberek a választásig komolyabban összevesznének, és itt majd valamilyen nagy ellentmondás lesz.”

„A cél, ami összetartja az ellenzéki pártokat, a kormányzás megszerzése, a hatalom akarása, és ezzel kihúzzák a választásokig”– tette hozz á az elemző.

„Az előválasztás, eltérően az általános választástól, a magszavazók megszólítására apellál, tehát a legelkötelezettebbekre. Érdekes kérdés lesz, amikor egy elkötelezett MSZP-snek, vagy egy elkötelezett jobbikosnak Gyurcsány Ferenc jelöltje és a Momentum jelöltje között kell választania, akkor ebben az esetben elmegy-e, és ha igen, akkor kit választ” – tette hozzá Erdélyi Rezső Krisztián.

Az online szavazást a Momentum erőltetné, a DK ellene van

A Momentum törzsbázisát meg lehet szólítani az online szavazással a szakértő szerint, de például a Demokratikus Koalíciónak a törzsszavazóit nem. Ezért Gyurcsány Ferencék nem véletlenül ágálnak az online szavazás ellen, hiszen veszélyeztetheti a pozíciójukat, ha sok olyan fiatal választó, aki nem DK-s szavazó, részt vesz az online választásban, és így többséget is szerezhetnének a momentumos jelöltek, amit Gyurcsány Ferenc nagyon nem akar, tekintve, hogy ő akarja mozgatni a szálakat a háttérből.

hirado.hu - M1
Címkék:
  • Magyar templomfelújítás a Felvidéken
    A hit erősítése a magyarság megőrzését is szolgálja, mert ahol a hit megmarad, ott a közösség is megmarad - jelentette ki Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a felvidéki Révkomáromban kedden.
  • Nagy eredmény a védettségi igazolvány kölcsönös elismerése
    Orbán Viktor miniszterelnök kedden a Karmelita kolostorban fogadta Milo Dukanovic montenegrói államfőt. A megbeszélés fő témái közül kiemelt a vakcinaigazolványok kölcsönös elismerése, amely nagyban hozzájárul majd a mindkét ország számára kulcsfontosságú turizmus ismételt fellendüléséhez.
  • Szerdáig 90 ezer 16-18 éves foglalhat időpontot oltásra
    Szerdáig 90 ezer 16-18 éves fiatal foglalhat magának időpontot a koronavírus elleni védőoltásra - közölte az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján kedden.
MTI Hírfelhasználó