Orbán Viktor elindult a portói EU-csúcstalálkozóra
2021. május 6. 12:31

Kétnapos szociális csúcstalálkozót tartanak az EU vezetői, illetve az állam- és kormányfők a hétvégén Portóban. Az esemény a portugál EU-elnökség égisze alatt kerül megrendezésre, és lényegében a szociális jogok európai pillérének megerősítését, uniós és nemzeti szintű végrehajtását célozza.

Orbán Viktor a Facebook-oldalán tett közzé egy fotót arról, hogy Portugáliába indul csütörtökön. A miniszterelnök a „Hajrá, magyarok! Határ a csillagos ég” mondatokkal kommentálta az utat.

A kormányfőt az informális csúcsértekezletre elkíséri Varga Judit igazságügyi miniszter, Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, valamint Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter.

Varga Judit szintén a Facebookon jelentkezett be a reptérről. Ahogy azt videóüzenetében mondta, 2010 óta Magyarország egy olyan gazdasági modellt vezetett be, amely azóta bizonyította eredményességét, és a munkaalapú társadalom, családpolitika, nemzeti identitás, versenyképesség pilléreire épül. – Mi ezt a modellt fogjuk képviselni Portóban, és így kívánunk részt venni abban a vitában, amely a Covid okozta európai gazdasági válságból való kilábalásra keresi a megoldásokat. Számunkra a szociális Európa a családot, a munkahelyeket és az innovációt jelenti – fogalmazott az igazságügyi miniszter.

Charles Michel, az Európai Tanács ülést összehívó elnöke időközben nyilvánosságra hozta meghívólevelét az informális EU-csúcsra. Ebben kijelentette, hogy a találkozó pénteki napján szociális kérdésekkel foglalkozó magas szintű konferenciára kerül sor, szombaton az országvezetők pedig a Covid utáni helyreállítás, az oktatás és készségfejlesztés, munkahelyteremtés kérdéseit veszik górcső alá. Az egyeztetés második részében online megbeszélést folytatnak Narendra Modi indiai miniszterelnökkel, az unió Indiához fűződő, elsősorban kereskedelmi kapcsolatainak és stratégai partnerségének megerősítéséről.

A portói informális értekezlet a koronavírus-járvány európai berobbanása óta az első olyan csúcstalálkozó, amelyre személyesen, ráadásul Brüsszelen kívül kerül sor.

A szigorú járványügyi korlátozások ugyanakkor még számos tagállamban életben vannak, emiatt Angela Merkel német kancellár és Mark Rutte holland miniszterelnök is előre jelezték, hogy csak online formában csatlakoznak az egyeztetéshez.

MNO
Címkék:
  • EURO-2020 - Nyolcvannégy percig tartott a müncheni csoda
    A magyar válogatott hiába vezetett kétszer is, végül 2-2-es döntetlent játszott a német csapat vendégeként Münchenben a részben budapesti rendezésű labdarúgó Európa-bajnokság csoportkörének szerdai zárásán, így negyedikként zárt a csoportjában, és kiesett.
  • Magyarország fényekben
    Magyar nemzeti színekkel világított az ország a Németország-Magyarország labdarúgó-mérkőzés alatt 2021. június 23-án.
  • Orbán Viktor: az Európai Bizottság elnökének közleménye szégyenletes
    "Az Európai Bizottság elnökének közleménye szégyenletes, mert valótlan állításokra épül. A nemrég elfogadott magyar törvénytervezet védi a gyermekek jogait, garantálja a szülők jogait, és nem vonatkozik a 18 éven felüliek szexuális orientációval kapcsolatos jogaira, így semmilyen diszkriminatív elemet nem tartalmaz" - áll Orbán Viktor miniszterelnöknek az MTI-hez eljuttatott nyilatkozatában.
MTI Hírfelhasználó