Ellenfeleinek üzent Putyin a győzelem napján tartott beszédében
2021. május 10. 00:56

– Nincs bocsánat azoknak, akik a második világháború tanulságait elfelejtve ismét agresszív terveket szőnek – jelentette ki vasárnap Vlagyimir Putyin orosz elnök a nácizmus felett aratott győzelem 76. évfordulója alkalmából. – A háború annyi elviselhetetlen megpróbáltatást, gyászt és könnyet hozott, hogy lehetetlen elfelejteni.

És nincs megbocsátás és nincs mentség azoknak, akik ismét agresszív terveket szőnek – tette hozzá.

Megjegyezte: csaknem egy évszázad telt el azóta, hogy „a szörnyű náci fenevad egyre szemtelenebbé vált és megerősödött Európa közepén, és a faji és nemzeti felsőbbrendűség, az antiszemitizmus és a ruszofóbia jelszavai egyre cinikusabban elhangzottak”. – A történelem megköveteli a következtetések és a tanulságok levonását, de sajnos a nácik ideológiájából, a kizárólagosságuk téveszmés elméleteinek a megszállottjai sok mindent újra megpróbálnak – hangsúlyozta az elnök. Hozzáfűzte, hogy nem csak mindenféle radikálisokról és nemzetközi terroristacsoportokról van szó.

Vlagyimir Putyin szavai azután hangoztak el, hogy az utóbbi hetekben tovább romlott Oroszország viszonya az Egyesült Államokkal és több európai országgal. Joe Biden amerikai elnök a múlt héten azt mondta: azt reméli, hogy júniusi európai körútja során találkozni fog orosz kollégájával.

Az oroszországi győzelemnapi megemlékezések fő katonai eseménye a moszkvai katonai parádé volt, amelyen a hadsereg, a nemzeti gárda, a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB), valamint más fegyveres testületek, katonai iskolák és szervezetek tagjai vonultak fel. Több mint 12 ezer katona, 190 jármű és fegyver – tankok és rakétával felszerelt járművek – haladtak végig a Vörös téren az államfő beszéde után.

MNO - MTI
Címkék:
  • Szabadegyetem az identitások védelméről
    "Minden mai aktuálpolitikai vita abból ered, hogy lopakodó, identitásfelszámoló, szuverenitásunkat folyamatosan támadás alatt tartó világot élünk, és a belpolitikába is ez gyűrűzik be."
  • Brüsszel megtámadta Magyarországot: fenyegetőznek
    Orbán Viktor elmondta: abban az 54 oldalas dokumentumban, amelyet az Európai Bizottság elküldött, azt követelik, hogy változtassuk meg a gyermekvédelmi törvényt. A családi jog és a gyermekek jogaira vonatkozó törvények mind nemzeti hatáskörbe tartoznak, de óriási nyomás alá helyeztek bennünket Brüsszelből.
  • Naruhito császár megnyitotta az olimpiai játékokat
    Hivatalosan megkezdődött a XXXII. nyári olimpia Tokióban: a világ legnagyobb sporteseményét Naruhito, Japán 126. császára nyitotta meg.
MTI Hírfelhasználó