Kiállta a bizalmi szavazást a felvidéki igazságügyminiszter
2021. május 11. 13:23

Az előzetes várakozásoknak megfelelően kiállta a bizalmi szavazást és így továbbra is posztján maradhat Mária Kolíková felföldi igazságügyi miniszter, akinek maradásáról hétfőn késő éjjelbe nyúló ülésén döntött a pozsonyi törvényhozás - jelentette a TASR közszolgálati hírügynökség.

Kalíková – felvidek.ma

A négypárti felvidéki kormánykoalíció legkisebb pártja, a liberális Emberekért (Za ludí) által jelölt igazságügy-miniszter menesztését célzó ellenzéki javaslat 51 igen és 63 nem voksot kapott a 150 fős pozsonyi parlament jelenlévő tagjaitól. Az ellenzéki pártok képviselőin kívül a miniszter menesztése mellett szavazott a legnagyobb felföldi kormánypárt, az Igor Matovic vezette jobbközép Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) egyik képviselője is, a párt képviselőinek mintegy fele pedig távol maradt a bizalmi szavazástól.
   
A Kolíková menesztését célzó javaslatot a pozsonyi törvényhozás legnagyobb ellenzéki pártja, a Robert Fico vezette Irány (Smer-SD) terjesztette elő, többek között arra hivatkozva, hogy a miniszter családi vállalata több nagyértékű beszerzési szerződést kötött állami fenntartású intézményekkel, konkrétan a szlovák közmédiával (RTVS) és az egyik pozsonyi színházzal. Kolíková, aki már kormányzati szerepvállalását megelőzően távozott a családi cégben betöltött posztjáról, a leváltásáról szóló vita végén azt mondta: bízik benne, hogy minden vele szemben felmerült gyanút sikerült tisztáznia.
   
A legnagyobb kormánypárt parlamenti csoportja közvetlenül a bizalmi szavazás előtt annak a nézetének adott hangot, hogy bár vannak még tisztázatlan kérdések annak az épületnek a bérlése körül is, ahol az igazságügyi minisztérium jelenleg működik, nem voksolnak a miniszter távozását célzó ellenzéki javaslat mellett.
   
Mária Kolíková igazságügy-miniszter márciusban, a koronavírus elleni oltóanyagbeszerzés kapcsán elmérgesedett koalíciós válság idején egy alkalommal már lemondott posztjáról, ám később a kabinet átalakítását követően visszakerült a minisztérium élére.
 

MTI
Címkék:
  • EURO-2020 - Nyolcvannégy percig tartott a müncheni csoda
    A magyar válogatott hiába vezetett kétszer is, végül 2-2-es döntetlent játszott a német csapat vendégeként Münchenben a részben budapesti rendezésű labdarúgó Európa-bajnokság csoportkörének szerdai zárásán, így negyedikként zárt a csoportjában, és kiesett.
  • Magyarország fényekben
    Magyar nemzeti színekkel világított az ország a Németország-Magyarország labdarúgó-mérkőzés alatt 2021. június 23-án.
  • Orbán Viktor: az Európai Bizottság elnökének közleménye szégyenletes
    "Az Európai Bizottság elnökének közleménye szégyenletes, mert valótlan állításokra épül. A nemrég elfogadott magyar törvénytervezet védi a gyermekek jogait, garantálja a szülők jogait, és nem vonatkozik a 18 éven felüliek szexuális orientációval kapcsolatos jogaira, így semmilyen diszkriminatív elemet nem tartalmaz" - áll Orbán Viktor miniszterelnöknek az MTI-hez eljuttatott nyilatkozatában.
MTI Hírfelhasználó