Magyar nemzeti színekben pompáztak a csábrági vár romjai
2021. május 11. 13:31

Május második szombatján díszkivilágítást kaptak a Korponai járásban található Csábrág vár romjai. A Sine Metu polgári társulás kezdeményezésére magyar trikolorban pompázott a középkori várrom.

A magyar trikolorban pompázó várrom – Naszály Gábor

Mint Orosz Örs közösségi oldalán kifejtette: „Múlt szombaton az első meleg májusi estén kivilágítottuk Csábrág várának romjait. Az akciót a Sine Metu csapata kezdeményezte és az esemény összes költségét is mi vállaltuk magunkra. Nagy örömünkre a várat gondozó Rondel Egyesület igent mondott az ötletre, így a megvalósítás már közös munka volt.”

Hozzátette: mivel a vár és környezete a legmagasabb, 5. fokozatú természeti védettséget élvez, a szakhatósági engedélyeztetésre is szükség volt.

Magyar színekbe öltözött a csábrági várrom – Naszály Gábor

A május 8-ai akció során száz reflektorral világították meg az objektumot. A csodás természeti környezetben álló várromnál nincs elektromos hálózat, így aggregátorokkal biztosították az áramellátást a művelethez.

„Az Ipolyságtól és a magyar-szlovák államhatártól légvonalban 21 km-re fekvő helyszínt szerettük volna egy kicsit reflektorfénybe helyezni. Szombaton ez szó szerint sikerült” – fogalmazott a közösségi oldalán Orosz Örs.

Száz reflektor világította meg a komplexumot – Naszály Gábor

A kezdeményezés célja volt felhívni a figyelmet a csábrági vár felfedezetlen szépségére és a felújítás szükségességére.

Dicső múlt, szomorú jelen

A csábrági vár a Korponai fennsíkon helyezkedik el, Csábrágvarbók község közelében.

Csábrág várának története egy érdekességgel indul: eredetileg Litva várának hívták és kettő volt belőlük egymástól pár kilométernyi távolságban. A kettőt viszont soha nem lakták egyszerre, a korábbi Litva romba dőlése és elhagyása után épült az új Litva, a későbbi Csábrág.

Eredetileg az őrvárat, amelyet 1276-ban említ először az írás a közép-felvidéki bányavárosokba vezető útvonal védelmére építették.

A 16. században törökellenes erődítménnyé alakítottak át, amely sikeresen ellenállt minden török támadásnak. A 17. században a Koháry család szerezte meg, akik aztán a Szentantalban álló kényelmesebb kastélyba kötöztek.

A vár végső pusztulása 1812-ben következett be, Koháry Ferenc felgyújtatta a már romos várat. A kaputorony azonban viszonylagos épségben átvészelte a tüzet, a kutatások szerint a 19. században kovácsműhely működött benne.

1986 körül ledőlt a lakótorony egy része, az 1990-es évektől kezdődött meg a vár részletes kutatása. Az állagmegóvást a helyi önkéntesek Rondel egyesülete végzi. 2013-ban az ELTE BTK Régészettudományi Intézetének hallgatói is részt vettek a munkálatokban.

A csábrági várdomb és környéke nemzeti természetvédelmi terület a Felföld leggazdagabb hüllő-lelőhelyével. Nagyszámú sikló otthona is a környék.

Madártávlatból nappal az érintetlen természet ölében – Naszály Gábor

A lakókörnyezettől távol eső komplexum kedvelt turista célpont. Gyalogosan több irányból is megközelíthető. A várromból csodás kilátás nyílik az érintetlen természetre.

A hétvégén a dicső múlt emlékére újra reflektorfénybe került a várrom.

Pásztor Péter/Felvidék.ma/varlexikon.hu

felvidek.ma
Címkék:
  • EURO-2020 - Nyolcvannégy percig tartott a müncheni csoda
    A magyar válogatott hiába vezetett kétszer is, végül 2-2-es döntetlent játszott a német csapat vendégeként Münchenben a részben budapesti rendezésű labdarúgó Európa-bajnokság csoportkörének szerdai zárásán, így negyedikként zárt a csoportjában, és kiesett.
  • Magyarország fényekben
    Magyar nemzeti színekkel világított az ország a Németország-Magyarország labdarúgó-mérkőzés alatt 2021. június 23-án.
  • Orbán Viktor: az Európai Bizottság elnökének közleménye szégyenletes
    "Az Európai Bizottság elnökének közleménye szégyenletes, mert valótlan állításokra épül. A nemrég elfogadott magyar törvénytervezet védi a gyermekek jogait, garantálja a szülők jogait, és nem vonatkozik a 18 éven felüliek szexuális orientációval kapcsolatos jogaira, így semmilyen diszkriminatív elemet nem tartalmaz" - áll Orbán Viktor miniszterelnöknek az MTI-hez eljuttatott nyilatkozatában.
MTI Hírfelhasználó