Feladhatják hivatásukat a hazájukért aggódó francia katonák
2021. május 11. 21:21

Francois Lecointre francia vezérkari főnök a hadsereg elhagyására kérte azokat a katonákat, akik - névtelenül - újabb nyílt levélben fogalmazták meg aggodalmaikat a haza "túlélése" miatt, s véleményüket ismét a Valeurs Actuelles című francia konzervatív hetilapban tették közzé.

Général Lecointre : « Les guerres de demain seront hybrides »

Francios Lecointre – szembefordult hazájukat féltő katonáival a generális – la-croix.com

Az Emmanuel Macron köztársasági elnökhöz, a miniszterekhez, a képviselőkhöz és a főtisztekhez intézett nyílt levelet névtelenül megfogalmazó katonák szerint a következő választásokon nem "a mandátumok meghosszabbításáról vagy mások mandátumának megszerzéséről lesz szó. Hanem a haza túlélése a tét". A szerzők jelezték, hogy "nemrégiben léptek a pályára", ezért a szabályzatnak megfelelően nyilvánosan nem nyilváníthatnak véleményt.
   
A bárki számára nyílt, vasárnap este közzétett petíciót kedd estig csaknem 250 ezren írták alá.
   
A vezérkari főnök kedden arra kérte a felhívást megfogalmazókat: vegyék le az egyenruhát annak érdekében, hogy szabadon kifejezhessék a véleményüket, tiszteletben tartva a hadsereg politikai semlegességét.
   
"A legészszerűbb nyilvánvalóan elhagyni az intézményt (ezeknek a katonáknak) annak érdekében, hogy a legnagyobb szabadságban kifejezhessék a véleményüket és a meggyőződésüket" - írta az AFP hírügynökség által idézett levelében Francois Lecointre, akinek sorait mind a 270 ezer katona megkapta.
   
A vezérkari főnök nem helyezett szankciókat kilátásba az aláírókkal szemben.
   
A nyílt levél szerzői magukat "olyan aktív katonának" nevezik, akik "szeretik a hazájukat". "Ez az egyetlen dicsőségünk. És ha a szabályzatnak megfelelően nem is fejezhetjük ki a véleményünket nyilvánosan, ugyanannyira lehetetlen számunkra hallgatni" - hangsúlyozták.
   
"Afganisztánban, Maliban, a Közép-afrikai Köztársaságban vagy máshol, többen közülünk szembenéztek az ellenséges tűzzel. Vannak, akik ott is hagyták a bajtársaikat.

A bőrüket adták az iszlamizmus elpusztításáért, amellyel közben kompromisszumokat kötnek a hazánkban" - fogalmaztak az aláírók.
   
"Szinte mindannyian részt vettünk az Őrszem (Sentinelle) terrorellenes járőrözésben", amely a 2015 januári párizsi merényleteket követően kezdődött a belföldi terrorfenyegetettség miatt. "Saját szemünkkel láttuk a magukra hagyott külvárosokat, a kiegyezést a bűnözéssel. Több vallási közösség is kísérlet tett arra, hogy politikailag felhasználjon minket. Olyanok, akik számára Franciaország semmit nem jelent, semmi többet, mint a szarkazmus, a megvetés, sőt a gyűlölet tárgyát".

A felhívást megfogalmazóknak sem a száma, sem a személyazonossága nem ismert.

Levelében a vezérkari főnök elsősorban azt kifogásolta, hogy a katonák a személyes meggyőződésük nevében olyan politikai vitákba sodorták a hadsereget, amelyekbe az nem szólhat bele. Ezért azt kérte a katonáktól, hogy "tegyenek bizonyságot a józan észről és főleg az éleslátásról".

"Minden katona szabadon gondol azt, amit akar, de egyértelműen különbséget kell tennie aközött, ami az állampolgári felelősségéhez tartozik és aközött, ami a katonai felelőssége része" - írta a vezérkari főnök.

Lecointre tábornok levelét a le Figaro című konzervatív lap úgy értékelte: a vezérkari főnök "megnyugvást keres", és korábbi nyilvános megszólalásához képest ezúttal "kevésbé konfrontatív". A levélben ugyanis úgy fogalmazott: egyes katonák "talán naivitásból" írták alá a nyílt levelet.

A Valeurs Actuelles először április 21-én közölt mintegy húsz nyugalmazott tábornok, valamint száz, szintén többségében nyugalmazott magas rangú tiszt és több mint ezer katona által aláírt felhívást, amelyben Emmanuel Macron államfőt a patriotizmus képviseletére kérték. A szöveg először egy blogban, majd április 21-én, a Charles de Gaulle néhai köztársasági elnök elleni puccskísérlet 60. évfordulóján a hetilapban is megjelent.

Fichier:Valeurs actuelles - Logo ancien.jpg — Wikipédia

Az aláírók elítélték "a szétesést, amely a hazát sújtja", "a közösségek közötti gyűlölködést, amelyet egyfajta antirasszizmus táplál", "az iszlamizmust és a külvárosi hordákat", amelyek szerintük "az alkotmányunkkal ellentétes dogmák alá" kényszerítették az ország egy részét. A nyugalmazott tisztek az írásukban jelezték, hogy "készen állnak olyan politikusokat támogatni, akik a nemzet megóvására tekintettel vannak". Arra is felhívták a figyelmet, hogy amennyiben a jelenlegi politika folytatódik, "az aktív bajtársak beavatkozására lesz szükség"

Franciaországban a hadsereg hagyományosan távol tartja magát a politikai vitáktól. A köztisztviselőkre vonatkozik a "visszafogottság kötelezettsége", amely a nyilvános állásfoglalásokban politikai semlegességet jelent.

A szöveg heves közéleti vitát váltott ki, egyes politikus elsősorban azt vélelmezték, hogy a katonák lázadásra szólítanak fel, míg a Marine Le Pen vezette Nemzeti Tömörülés üdvözölte a tábornokok helyzetértékelését. Jean Castex kormányfő akkor azt hangoztatta, hogy a kezdeményezés "ellentétes minden köztársasági elvünkkel".  

MTI
Címkék:
  • Szijjártó: A migráció kérdésével komolyan kell foglalkozni
    A NATO-erők kivonulása Afganisztánból komoly aggodalmakat vet fel, a térség ugyanis újra az illegális migrációs folyamatok forrása lehet, a migráció kérdésével tehát komolyan kell foglalkozni, nehogy baj legyen - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Brüsszelben, az észak-atlanti szerződés tagállamai vezetőinek egynapos csúcstalálkozója alkalmából tartott sajtótájékoztatóján.
  • Orbán: „Az előttünk álló évtized a járványok és a tömeges migráció korszaka lesz”
    Az előttünk álló évtized a járványok és a tömeges migráció korszaka lesz. Fel kell készíteni a tagállamokat és a NATO-t is arra, hogy ezekre a kihívásokra választ tudjon adni - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök Brüsszelben, a NATO-tagországok egynapos csúcstalálkozójára érkezve hétfőn.
  • Koncesszióba adja az állam a hazai autópályákat
    Meg is jelent a gyorsforgalmi úthálózat fejlesztésére és felújítására, valamint üzemeltetésére és fenntartására vonatkozó koncessziós közbeszerzési eljárás.
MTI Hírfelhasználó