A Medián szerint a Fidesz vezet a baloldali közös listával szemben
2021. május 12. 15:57

Komoly törésvonalak alakultak ki a városi és vidéki szavazók preferenciái között, máshogy szavaznak az idősek és a fiatalok is, de egy biztos: a Fideszre nyit az ország – derül ki a Medián legfrissebb közvélemény-kutatásából.

„Az áprilisi Fidesz-előny nem változott az ellenzéki közös listával szemben.

E két felmérés a járvány kitörése óta változatlanul azonos módszerrel, 1000 fős országos reprezentatív minta telefonos megkérdezésével készült, nem nagyon van ok kételkedni a mérési eredmény valódiságában. A februári és az áprilisi mérés eredményeit most együtt közöljük” – áll a Medián vezetőjének, Hann Endrének a HVG internetes felületén megjelent írásában.

Íme a Medián friss számai. Fotó: HVG

Karácsony Gergely korábbi munkahelyének mostani ügyvezető igazgatója szerint az áprilisi adatokból kirajzolódik, hogy talán a korábbiaknál is élesebbek az egyes társadalmi csoportok szavazási szándékaiban mutatkozó különbségek. A harminc év alattiak körében nagy többségben vannak a baloldal szimpatizánsai, a magasabb évjáratokban aztán kiegyenlítődik a verseny, negyven fölött pedig már a kormánypártiak vannak jóval többen.

A Medián felméréséből kiderül továbbá, hogy nagy szakadék választja el a kistelepüléseken élőket a nagyvárosiaktól: a falvakban kétszer annyian voksolnának a Fidesz–KDNP-re, mint a közös ellenzéki listára, míg a megyeszékhelyeken és különösen Budapesten jelentős többségben vannak a kényszer-koalíció szimpatizánsai.

magyarnemzet.hu
Címkék:
  • Szijjártó: A migráció kérdésével komolyan kell foglalkozni
    A NATO-erők kivonulása Afganisztánból komoly aggodalmakat vet fel, a térség ugyanis újra az illegális migrációs folyamatok forrása lehet, a migráció kérdésével tehát komolyan kell foglalkozni, nehogy baj legyen - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Brüsszelben, az észak-atlanti szerződés tagállamai vezetőinek egynapos csúcstalálkozója alkalmából tartott sajtótájékoztatóján.
  • Orbán: „Az előttünk álló évtized a járványok és a tömeges migráció korszaka lesz”
    Az előttünk álló évtized a járványok és a tömeges migráció korszaka lesz. Fel kell készíteni a tagállamokat és a NATO-t is arra, hogy ezekre a kihívásokra választ tudjon adni - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök Brüsszelben, a NATO-tagországok egynapos csúcstalálkozójára érkezve hétfőn.
  • Koncesszióba adja az állam a hazai autópályákat
    Meg is jelent a gyorsforgalmi úthálózat fejlesztésére és felújítására, valamint üzemeltetésére és fenntartására vonatkozó koncessziós közbeszerzési eljárás.
MTI Hírfelhasználó