USA - Káoszt okoztak a hackerek: üzemanyagpánik, autósorok a benzinkutaknál
2021. május 12. 23:25

Pánikvásárlásokat s ennek következtében üzemanyagár-emelkedést váltott ki az Egyesült Államok nyugati felének több államában a déli területeket a keleti partvidékkel összekötő Colonial Pipeline leállása.

A kulcsfontosságú vezetéken hackertámadás miatt függesztették fel a szállítást. A csővezeték a Mexikói-öböl partvidékétől a New York Cityig szállítja az üzemanyagot. A csővezetéktől leginkább függő államok közé tartozik Alabama, Georgia, Tennessee , valamint Észak- és Dél-Karolina.

Ez a legnagyobb teljesítményű üzemanyag-vezeték, mely a keleti part üzemanyag-ellátásának mintegy 45 százalékát biztosítja. A leállást egy múlt pénteki, hackerek által indított kibertámadással indokolja az üzemeltető – tudósít a Fox News.

A támadást egy zsarolóvírussal hajtotta végre a Dark Side (Sötét oldal) nevű csoport, mely nagy mennyiségű (mintegy 100 GB) adatot szerzett meg, és azokért váltáságdíjat követelt azzal fenyegetőzve, hogy közzéteszi az információkat.

A Colonial Pipeline ezután megkezdte a szállítások leállítását, ez vasárnaptól érződött az ellátórendszerben. Pánikvásárlás kezdődött, az első hullámban több államban több mint 1000 benzinkút maradt üzemanyag nélkül.

„Rosszabb, mint egy hurrikán”

Autósok hosszú sorait torlódtak fel a floridai, észak-karolinai és georgiai benzinkutaknál. Kedd estére autósorok alakultak ki a kutaknál, a kialakult állapotok a Fox News szerint az 1970-es évek eleji „arab” (tulajdonképpen az Egyesült Államok által, gazdasági vetélytársainak letörésére kiprovokált – a szerk.) olajembargó időszakát idézik.

Az American Airlines közölte, hogy egyes távolsági járatokhoz leszállási pontokat, „megállókat” jelöl ki, hogy a repülőgépek újra feltankolhassanak üzemanyaggal.

Kormánytisztviselők több olyan ideiglenes intézkedést hoztak, amelyek időlegesen felfüggesztik a szigorú környezetvédelmi szabályokat az ellátás érdekében. Biztosították továbbá a lakosságot, hogy nincs ok a riadalomra.

Kép

A lakosság ezt nem így éli meg: a cbsnewsnak nyilatkozva a floridai Pensacolában élő Danielle Charles úgy fogalmazott, hogy a helyzet rosszabb, mint egy hurrikán.

A Biden-kormányzat kapkodva, csekély hatásfokkal reagált a történtekre. Jennifer Granholm amerikai energiaügyi miniszter végül bejelentette: a csővezeték nagy része hétfőtől manuális irányítással folytatta működését, és a Colonial várhatóan a hét végére újraindul. A politikus hangsúlyozta: nem arról van szó, hogy benzinhiány állt volna elő, hanem ez egy ellátási válság, és a dolgok hamarosan normalizálódnak.

hirado.hu
Címkék:
  • EURO-2020 - Nyolcvannégy percig tartott a müncheni csoda
    A magyar válogatott hiába vezetett kétszer is, végül 2-2-es döntetlent játszott a német csapat vendégeként Münchenben a részben budapesti rendezésű labdarúgó Európa-bajnokság csoportkörének szerdai zárásán, így negyedikként zárt a csoportjában, és kiesett.
  • Magyarország fényekben
    Magyar nemzeti színekkel világított az ország a Németország-Magyarország labdarúgó-mérkőzés alatt 2021. június 23-án.
  • Orbán Viktor: az Európai Bizottság elnökének közleménye szégyenletes
    "Az Európai Bizottság elnökének közleménye szégyenletes, mert valótlan állításokra épül. A nemrég elfogadott magyar törvénytervezet védi a gyermekek jogait, garantálja a szülők jogait, és nem vonatkozik a 18 éven felüliek szexuális orientációval kapcsolatos jogaira, így semmilyen diszkriminatív elemet nem tartalmaz" - áll Orbán Viktor miniszterelnöknek az MTI-hez eljuttatott nyilatkozatában.
MTI Hírfelhasználó