Hozzányúlna a TB-rendszerhez Dobrev Klára
2021. május 17. 12:45

Átalakítaná a társadalombiztosítási rendszert Dobrev Klára, ha a baloldal alakíthatna kormány jövőre – erről beszélt a DK miniszterelnök-jelöltje a hétvégén. Lehetővé tenné, hogy a TB-befizetések egy részét magánegészségügyi szolgáltatóknál is fel lehessen használni. Már áprilisban is volt egy javaslata DK-nak az egészségügy átalakításával kapcsolatban, amelyik – szakértők szerint – a gazdagabbakat hozta volna előnyösebb helyzetbe – hangzott el az M1 Híradójában.

Tesztelni, tesztelni, tesztelni – ez volt Karácsony Gergely főpolgármester jelszava tavaly. Úgy tűnik, nem véletlenül.

A Magyar Nemzet szerint másfél milliárd forintot kaszált a baloldali holdudvar a fővárosi Covid-teszteken. A lap azt írja: a pénz Soros Györgytől van, amiből olyan cégek kaptak százmilliós szerződéseket, mint például az a budapesti magánkórház, amelynek egyik ügyvezetője Székely Tamás, a második Gyurcsány-kormány és a Bajnai-kabinet egészségügyi minisztere. De Székely Tamás saját cége is kapott az 1,7 millió dolláros Soros-támogatásból.

De nemcsak adományokkal támogatná a baloldal a hazai magánegészségügyet.

A Demokratikus Koalíció szerint lehetővé kellene tenni, hogy a társadalombiztosítási befizetések egy részét a magánegészségügyben is fel lehessen használni. Dobrev Klára azt mondta: az egészségügy nem lehet üzlet. Ezért átalakítanák a társadalombiztosítási rendszert.

„A befizetett társadalombiztosítási járulékaink egy részét elkölthetjük magán egészségügyi szolgáltatóknál is. Mert ez így tisztességes” – idézte az M1 Híradója Dobrev Klára miniszterelnök-jelöltet.

Klára asszony közpénzből segítené meg a magánegészségügyet pandémia idején – ezzel a címmel írt cikket a PestiSrácok.hu.

A lap szerint nem sok mindenre lenne elég a befizetett TB egy része. A lap arra emlékeztet: a Gyurcsány-kormány anno azért bukott meg, mert részben fizetőssé tette az egészségügyet.

Gyurcsány Ferenc kormánya 2007-ben vezette be a vizitdíjat és a kórházi napidíjat. 300 forintot kellett fizetni minden orvos-beteg találkozó után illetve minden kórházban töltött nap után is.

A díjak megszüntetése érdekében a Fidesz-KDNP kezdeményezett népszavazást, amelyen elsöprő többség mondott nemet a vizitdíjra és a kórházi napidíjra.

A Gyurcsány Ferenc vezette DK-val azonban ismét jönne a fizetős egészségügy – erről már a Magyar Nemzet írt. A lap szerint a volt miniszterelnök programjából egyértelműen kiderül, hogy úgynevezett TB-extra csomagot vezetne be. Ami egy magasabb minőségű állami ellátást jelentene, de csak annak, aki többet fizet.

A Századvég egészségügyi szakértője, Maurer Szemere  szerint azonban ha valaki pluszpénzt kíván fizetni valamilyen ellátásért, akkor azt ma is megteheti valamelyik magánszolgáltatónál.

Úgy vélte: a DK javaslata diszkriminatív, hiszen az állami ellátáson belül létre hozna egy VIP-rendszert, ami csökkentené az átláthatóságot és növelné a társadalmi feszültséget


 
hirado.hu - M1
Címkék:
  • Szijjártó: A migráció kérdésével komolyan kell foglalkozni
    A NATO-erők kivonulása Afganisztánból komoly aggodalmakat vet fel, a térség ugyanis újra az illegális migrációs folyamatok forrása lehet, a migráció kérdésével tehát komolyan kell foglalkozni, nehogy baj legyen - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Brüsszelben, az észak-atlanti szerződés tagállamai vezetőinek egynapos csúcstalálkozója alkalmából tartott sajtótájékoztatóján.
  • Orbán: „Az előttünk álló évtized a járványok és a tömeges migráció korszaka lesz”
    Az előttünk álló évtized a járványok és a tömeges migráció korszaka lesz. Fel kell készíteni a tagállamokat és a NATO-t is arra, hogy ezekre a kihívásokra választ tudjon adni - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök Brüsszelben, a NATO-tagországok egynapos csúcstalálkozójára érkezve hétfőn.
  • Koncesszióba adja az állam a hazai autópályákat
    Meg is jelent a gyorsforgalmi úthálózat fejlesztésére és felújítására, valamint üzemeltetésére és fenntartására vonatkozó koncessziós közbeszerzési eljárás.
MTI Hírfelhasználó