Importált antiszemitizmus: filmre vette a mészárlást a terrorista
2021. május 24. 13:47

Hét évvel ezelőtt, 2014. május 24-én egy fegyveres személy tüzet nyitott Brüsszelben a belga zsidó múzeumnál, meggyilkolt három embert, illetve súlyosan megsebesített egy negyediket, majd elmenekült a helyszínről. A második világháború befejezése óta ez volt az első súlyos antiszemita támadás Belgiumban.

A támadás azzal kezdődött, hogy egy férfi megérkezett autóval a múzeumhoz és egy AK–47-es Kalasnyikov gépkarabéllyal felfegyverkezve besétált. Tüzet nyitott, három embert helyben meggyilkolt, illetve egy negyedik személyt kritikusan megsebesített, akit nem sokkal később kórházba vittek. A támadást – amely a belga szövetségi, regionális és európai parlamenti választások előtti napon történt – a belga hatóságok terrorista cselekményként vizsgálták.

 

Rendőrök a lövöldözés helyszínén Brüsszel belvárosában, a zsidó múzeum előtt, ahol egy férfi tüzet nyitott a járókelőkre 2014. május 24-én (MTI/EPA/Olivier Hoslet)

Gyors mészárlás lefilmezve

A támadás kevesebb mint 90 másodpercig tartott, a lövöldöző azután gyalog elmenekült a helyszínről, akit részben a biztonsági kamerák is rögzítettek. A rendőrség szerint Brüsszel belvárosának egy másik részébe ment, mielőtt eltűnt. A biztonsági kamera felvételei szerint a támadó baseballtípusú sapkát viselt, amellyel sikerült eltakarnia az arcát.

A támadó egy mellkason hordható kamerát viselt, amivel filmezte a gyilkosságokat.

A lövöldözésben három embert gyilkoltak meg. Két áldozat egy izraeli házaspár volt, akik nyaralni jöttek Tel-Avivból, a harmadik áldozat pedig egy francia nő. Egy belga férfit – aki a múzeumban dolgozott – kritikus állapotban vittek a kórházba, ahol később meghalt.

(MTI/EPA/Olivier Hoslet)

Szíriát is megjárta a merénylő, az első visszatérő terroristák között tartják számon

Országos hajtóvadászat indult a támadó kézre kerítéséért. Május 30-án végül letartóztatták a francia állampolgárságú, 29 éves Mehdi Nemmouche-t a lövöldözéssel összefüggésben a marseille-i Gare de Marseille-Saint-Charles pályaudvaron. Mielőtt visszatért Franciaországba, 2013-ban az iszlamista lázadók oldalán harcolt a szíriai polgárháborúban.

Kép

A férfi korábban öt évet töltött már börtönben, valószínűleg ott vált az iszlám hitelvek fanatikusává. Miután 2012 szeptemberében kiengedték a börtönből, három héttel később elutazott Szíriába.

Mehdi Nemmouche volt az első dzsihadista, aki Európába való visszatérése után támadást követett el.

hirado.hu
Címkék: