Migránsbűnözés – Magyar rendőrök indultak Észak-Macedóniába és Szerbiába
2021. május 25. 17:08

Újabb magyar rendőri kontingensek indultak kedden Észak-Macedóniába és Szerbiába, hogy segítsék a határőrizeti tevékenységet.

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kommunikációs szolgálata a police.hu-n olvasható közleményében kiemelte: a magyar rendőrség elkötelezett a mellett, hogy megakadályozza az illegális migránsok bejutását Magyarország, illetve az Európai Unió területére. Ezért felajánlotta támogatását a nyugat-balkáni országoknak.
   
Azt írták: a Szerbiába induló 49. és Észak-Macedóniába induló 61. magyar rendőri kontingensek tagjait kedden Budapesten, a Készenléti Rendőrség központi objektumában Czukor Gergely, az ORFK határrendészeti főosztályának osztályvezetője búcsúztatta.
   
A 30 tagú észak-macedón és 20 tagú szerb kontingensben szolgálatot teljesítő magyar rendőrök saját szolgálati felszerelésükkel látják el feladataikat, intézkedési jogosultságukat a fogadó ország rendvédelmi szervének irányítása, felügyelete mellett gyakorolják.
   
A magyar rendőrök fő feladatként járőrszolgálatot látnak el a jogellenes határátlépések megelőzéséért és felderítéséért, illetve közreműködnek az embercsempészek és az illegális migránsok előállításában. A magyar rendőrök nemcsak a határ közvetlen közelében teljesítenek szolgálatot, hanem az ország belsejében is. A kontingensek terepjáró képességű szolgálati gépkocsikkal, éjjellátó készülékekkel, kézi hőkamerákkal, mobil hőkamerával támogatják az érintett határszakasz védelmét.
   
Az ORFK közleményében kitért arra is, hogy az Észak-Macedóniából és Szerbiából hazatérő kontingensek tagjaira a magyar állampolgárokkal azonos járványügyi szabályok vonatkoznak. Ha a külszolgálatról visszatérő rendőrnél el kell végezni a SARS-CoV-2 tesztet, annak költségeit a rendőrség állja.


bkdi \ bki \ bzt

MTI
Címkék:
MTI Hírfelhasználó