Az UEFA nem politizál - Zubkovék mezén változtatni kell az Eb előtt
2021. június 10. 22:32

A Ferencváros támadója, Olekszander Zubkov sem viselheti az ukrán labdarúgó-válogatott korábban bemutatott Európa-bajnoki mezét, mivel azt a kontinentális szövetség (UEFA) csütörtöki döntése értelmében meg kell változtatni, mert politikai hangvételű szlogent hirdet.

Az UEFA határozata szerint nem kell eltávolítani a mezről az Ukrajna határait ábrázoló rajzot, amelyen a Krím félsziget is az országhoz tartozik. Ezt azzal indokolta a szervezet, hogy az megfelel az ENSZ által elismert országhatároknak. A térkép azért okozott nemzetközi bonyodalmat, mert Oroszország 2014-ben annektálta a területet.

A Fradit erősítő Olekszander Zubkov válogatottjának azonban így is változtatnia kell az eredeti mezén.

Az UEFA a mezen látható két szlogen egyikét kifogásolta. A szerelés hátulján lévő „dicsőséget Ukrajnának” szöveggel nincs gondja a szövetségnek, ugyanakkor a mez belsején szereplő „dicsőséget a hősöknek” szöveget problémásnak ítélte.

„A két szlogen sajátos kombinációja egyértelműen politikai természetű, történelmi és katonai jelentőségű” – olvasható az UEFA állásfoglalásában, ugyanis a két mondat katonai üdvözlés Ukrajnában.

Az ukránok vasárnap a hollandok vendégei lesznek Amszterdamban, majd sorrendben Ausztriával és Észak-Macedóniával találkoznak a csoportkörben.

MNO - MTI
Címkék:
  • EURO-2020 - Nyolcvannégy percig tartott a müncheni csoda
    A magyar válogatott hiába vezetett kétszer is, végül 2-2-es döntetlent játszott a német csapat vendégeként Münchenben a részben budapesti rendezésű labdarúgó Európa-bajnokság csoportkörének szerdai zárásán, így negyedikként zárt a csoportjában, és kiesett.
  • Magyarország fényekben
    Magyar nemzeti színekkel világított az ország a Németország-Magyarország labdarúgó-mérkőzés alatt 2021. június 23-án.
  • Orbán Viktor: az Európai Bizottság elnökének közleménye szégyenletes
    "Az Európai Bizottság elnökének közleménye szégyenletes, mert valótlan állításokra épül. A nemrég elfogadott magyar törvénytervezet védi a gyermekek jogait, garantálja a szülők jogait, és nem vonatkozik a 18 éven felüliek szexuális orientációval kapcsolatos jogaira, így semmilyen diszkriminatív elemet nem tartalmaz" - áll Orbán Viktor miniszterelnöknek az MTI-hez eljuttatott nyilatkozatában.
MTI Hírfelhasználó