Az UEFA nem politizál - Zubkovék mezén változtatni kell az Eb előtt
2021. június 10. 22:32

A Ferencváros támadója, Olekszander Zubkov sem viselheti az ukrán labdarúgó-válogatott korábban bemutatott Európa-bajnoki mezét, mivel azt a kontinentális szövetség (UEFA) csütörtöki döntése értelmében meg kell változtatni, mert politikai hangvételű szlogent hirdet.

Az UEFA határozata szerint nem kell eltávolítani a mezről az Ukrajna határait ábrázoló rajzot, amelyen a Krím félsziget is az országhoz tartozik. Ezt azzal indokolta a szervezet, hogy az megfelel az ENSZ által elismert országhatároknak. A térkép azért okozott nemzetközi bonyodalmat, mert Oroszország 2014-ben annektálta a területet.

A Fradit erősítő Olekszander Zubkov válogatottjának azonban így is változtatnia kell az eredeti mezén.

Az UEFA a mezen látható két szlogen egyikét kifogásolta. A szerelés hátulján lévő „dicsőséget Ukrajnának” szöveggel nincs gondja a szövetségnek, ugyanakkor a mez belsején szereplő „dicsőséget a hősöknek” szöveget problémásnak ítélte.

„A két szlogen sajátos kombinációja egyértelműen politikai természetű, történelmi és katonai jelentőségű” – olvasható az UEFA állásfoglalásában, ugyanis a két mondat katonai üdvözlés Ukrajnában.

Az ukránok vasárnap a hollandok vendégei lesznek Amszterdamban, majd sorrendben Ausztriával és Észak-Macedóniával találkoznak a csoportkörben.

MNO - MTI
Címkék:
  • EURO-2020 - Bravúros döntetlen a világbajnok ellen
    A társházigazda magyar válogatott 1-1-es döntetlent játszott a világbajnok francia csapattal szombaton a Puskás Arénában a részben budapesti rendezésű labdarúgó Európa-bajnokság F csoportjának második fordulójában.
  • Orbán Viktor: Mi történt a mi Európai Uniónkkal?
    A miniszterelnök értékelése szerint a nemzetek Európája helyett európai szuperállamot építenek Brüsszelben, ezért ma a nemzeti alapon álló demokraták állnak szemben a birodalomépítőkkel, akik valójában a demokrácia ellenfelei is.
  • Áder: a történelmi örökséggel minden új nemzedéknek feladata van
    A történelmi örökséggel minden új nemzedéknek feladata van, ezért volt becsületbeli ügyünk helyreállítani II. Rákóczi Ferenc borsi várkastélyát - jelentette ki Áder János, Magyarország köztársasági elnöke a felvidéki Borsiban, ahol Zuzana Caputová szlovák államfővel közösen részt vett és beszédet mondott a magyar állami támogatással felújított Rákóczi-várkastély átadásán szombaton.
MTI Hírfelhasználó