A "szakképzett munkaerő migrációját" pörgetné föl az EB
2021. június 11. 15:36

Az Európai Bizottság pénteken új tehetséggondozó partnerségprogramot indított el, amely hozzájárul az Európai Unióban tapasztalható szakképzett munkaerőhiány kezeléséhez, és a harmadik országokkal a migráció terén kialakított, kölcsönösen előnyös együttműködés megerősítéséhez.

A program az uniós új menekült és bevándorlásügyi csomagjának egyik kulcsfontosságú eleme.
   
Margarítisz Szkínász, az európai életmód előmozdításáért felelős uniós biztos azt nyilatkozta, hogy a munkaerő továbbképzése alapvető fontosságú, de a migráció fontos szerepet játszhat a szakképzettségi hiányosságok csökkentésében, és az EU innovációs potenciáljának fellendítésében is. "A tehetségügyi partnerségek minden érintett fél - a tagállamok, a partnerországok és maguk a migránsok - számára is hatalmas előnyökkel járhat" - hangsúlyozta.

Ylva Johansson belügyekért felelős uniós biztos szerint, szükség van a legális migrációra, mivel Európa munkaképes korú népessége csökken, és számos kulcsfontosságú ágazatban, például az egészségügyben és a mezőgazdaságban hiány van szakképzett munkaerőből. A tehetséggondozó partnerségprogram olyan szakképzett munkaerő migrációt mozdít elő, amely megfelel az európai munkaerőpiaci igényeknek.

Ylva Johansson on Twitter: "2/4 ...a big number of them children, have been swimming to Ceuta. Putting their life in danger. Many had to be rescued. One person died. The most important

Ylva Johansson – twitter

A tehetséggondozó partnerségek uniós szakpolitikai és finanszírozási keretet biztosítanak a harmadik országokkal való stratégiai együttműködéshez, valamint a munkaerő- és készségigények jobb összehangolásához. A program nyitva áll a diákok, a diplomások és a szakképzett munkavállalók előtt, továbbá lehetőséget biztosít a hazatérő migránsok integrációjának javítására is.

Az elmúlt években a bizottság kísérleti projekteket indított el és támogatott pénzügyileg azzal a céllal, hogy megerősítse a legális migrációs csatornákat olyan országokból, mint Egyiptom, Moldova, Marokkó, Nigéria, Szenegál és Tunézia, továbbá megnyitotta az Erasmus+ programot és a szakképzést a nem uniós állampolgárok előtt is.
  

MTI
Címkék:
 • A központi Soros-szervezet szorgalmazta a pedofiltörvény átcímkézését
  A Soros-hálózat hatékonyságát meglehetősen jól szemlélteti, hogy a pedofiltörvénnyel összefüggésben milyen gyorsan aktivizálódott, miként alakította a globális lapokban megjelenő írásokat, véleményeket, illetve az, hogy néhány óra alatt képes volt homofóbtörvénnyé címkézni a magyar jogszabályt.
 • Gulyás: 5,5 millió beoltottnál eldobhatjuk a maszkot
  Megszűnik a kötelező maszkhasználat 5,5 millió koronavírus ellen beoltott ember elérése esetén - jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön a Kormányinfón.
 • Orbán Viktor: Ez egy gyermek- és szülővédelmi törvény
  Az új magyar szabályozás arról szól, hogy a gyermek hogyan és miképpen ismerkedik meg a szexualitás egyébként nehéz és bonyolult kérdéskörével, ennek eldöntése kizárólag a szülő dolga; ez egy gyermek- és szülővédelmi törvény - hangsúlyozta Orbán Viktor miniszterelnök Brüsszelben csütörtökön, az uniós tagállamok vezetőinek kétnapos tanácskozását megelőzően.
MTI Hírfelhasználó