Néhány oltóhelyen már holnap elindul a 12 és 16 év közöttiek oltása
2021. június 12. 21:57

Egész hétvégén nyitva vannak az oltópontok, de ez az első alkalom a harmadik hullám után, hogy az operatív törzs majd csak hétfőn közli a friss a járványadatokat, és azt is, hogy mennyien kaptak oltást. Vannak olyan oltóhelyek, ahol már holnap elindul a 12 és 16 év közöttiek oltása – hangzott el az M1 Híradójában.

Két napja lehet védőoltásra regisztrálni a 12 és 15 év közöttieket a Vakcinainfo.gov.hu oldalon. Ezután máris lehet időpontot foglalni az oltópontokra.

A Debreceni Egyetem Klinikai Központjába vasárnaptól már várják a fiatalokat, akiket szüleik is elkísérhetnek. A tumultus elkerülése érdekében arra kérik őket az oltópont dolgozói, hogy pontosan érkezzenek. Vinni kell az előre kitöltött szülői beleegyező nyilatkozatot.

A szakemberek világszerte azt tapasztalják, hogy a fertőzöttek átlagéletkora az oltás felvételével párhuzamosan folyamatosan csökken. Rusvai Miklós víruskutató szerint azért is érdemes beoltatni a gyerekeket, mert őket is veszélyezteti a fertőzés, ráadásul a következményei egyelőre kiszámíthatatlanok.

A felnőttek oltása sem áll meg. Miskolcon már csaknem 200 ezer vakcinát adtak be. A páciensek közül az elmúlt napokban legtöbben a második körös oltásukat vették fel.

A miniszterelnök pénteken a Kossuth Rádióban arról beszélt, hogy akik nem veszik fel a második oltást, azoknak érvénytelenítik a védettségi igazolványukat. A kormány döntése szerint a hétvégén véget ér a tömeges oltás, és az egészségügy jövő héten átáll a készenléti oltásra.

 

hirado.hu - M1
Címkék:
MTI Hírfelhasználó