Tőkés-díjat kapott Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke
2021. június 13. 19:44

Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke kapta meg a 2020-as Tőkés-díjat, az elismerést az ünnepi istentisztelettel egybekötött nyilvános kuratóriumi ülésen adták át vasárnap a kisvárdai református templomban.

A Tőkés László Alapítvány által 1989-ben létrehozott rangos díjat még tavaly ítélte oda a szervezet kuratóriuma a székely politikusnak, azonban a koronavírus-járvány miatt az ünnepséget csak most lehetett megrendezni.

Az eseményen Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke a díjazott és az általa vezetett szervezet külhoni magyarság érdekében tett erőfeszítéseit felidézve laudációjában elmondta, Izsák Balázs vezetésével az SZNT a "székely politikai szubjektivitást" hozta létre nemcsak a Kárpát-medencében, hanem nemzetközi színtéren is.

"Magyarországnak, a magyar külpolitikának és a magyar nemzetpolitikának a támogatása csak abban az esetben lehet eredményes és hatékony, ha világos határon túli, külhoni magyar politikai szubjektumok jönnek létre, ennek az előfeltételeit teremtette meg a SZNT az elmúlt években" - fogalmazott a fideszes politikus.

Szavai szerint Izsák Balázs ugyanannak a küzdelemnek a folytatója, mint amelyet Tőkés László elindított, így ezt az elismerést nagybetűvel akár "a meg nem alkuvás" díjának is hívhatnák. Temesvár szellemisége, a hallgatás falának ledöntése nem egy egyszeri feladat, hanem egy szemléletmód, mely nélkül a magyar nemzetpolitika sem itthon, sem határon túl nem lehet eredményes - hívta fel a figyelmet Németh Zsolt.

Az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke emlékeztetett, a nemzeti régiókról szóló, az SZNT által indított polgári kezdeményezés eddig tizenegy országban volt eredményes, ennek során 1 millió 167 ezer online, valamint 250 ezer papír alapú aláírást sikerült összegyűjteni.

A pandémiát és az akciót kísérő, 2013-tól 2021-ig tartó "jogi hercehurcát" figyelembe véve ez egy csoda - értékelt a politikus, hozzátéve, a polgári kezdeményezés sikerével az SZNT "szintet ugrott" és belépett az európai nagypolitikába.

Kitért arra, sokaknak nem tetszenek a magyar nemzetpolitika sikerei, de akadtak támogatók is: a sikerbe besegített Vera Jourová, az Európai Bizottság alelnöke, értékekért és átláthatóságért felelős uniós biztos is, aki saját hivatalának értékrendjével és az Európai Unió bíróságával szembemenve elősegítette a mintegy másfél millió aláírás összegyűjtését.

"Az európai szövetségépítésnek egy egészen egyedülálló pillanatát jelenti tehát ez a mostani siker, az őshonos nemzeti kisebbségi brand építése a jövő útja, ami egy rendkívül fontos és szép feladat" - mondta Németh Zsolt, reményét fejezve ki, hogy Izsák Balázs vezetésével az SZNT sikerre viszi az EU nemzeti kisebbségeinek ügyét.

Izsák Balázs Sepsiszentgyörgyön született 1952-ben, 1971-ben érettségizett a marosvásárhelyi Bolyai Líceumban, felsőfokú tanulmányait a Bukaresti Politechnikai Intézet energetikai karán végezte el 1976-ban. Az erdélyi közéletben a Ceausescu-rendszer bukása óta folyamatosan részt vesz, számos kisebbségpolitikai írása jelent meg.

1990-ben a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) tagja lett, 2008-ban választották meg az SZNT elnökének, majd 2013-ban és 2017-ben is újraválasztották.
A Győri Sándor szobrászművész által készített emlékplakettet Lengyel Szabolcs kuratóriumi elnöktől vette át Izsák Balázs.

Lengyel Szabolcs az eseményen egyben bejelentette, hogy a 2021-es Tőkés-díjat idén Bagdy Emőkének, klinikai szakpszichológusnak, pszichoterapeutának ítélte oda az alapítvány kuratóriuma. Az elismerést várhatóan szeptemberben adják majd át a díjazottnak.

A Tőkés László volt református püspök nevét viselő alapítvány célja, hogy elismerje azokat, akik tudományos, művészeti, politikai, vallási területen végzett munkájukkal, vagy humanitárius cselekedeteikkel sokat tettek a magyar nemzet fejlődéséért. A Tőkés-díjat eddig olyan ismert művészek, egyházi és világi személyek kapták meg, mint Sára Sándor operatőr-filmrendező, Tempfli József római katolikus püspök, Szörényi Levente zeneszerző, Nemeskürty István és Szabó Magda író, Makovecz Imre építész, Orbán Viktor jelenlegi miniszterelnök, vagy Balog Zoltán, református lelkész, a Polgári Magyarországért Alapítvány kuratóriumának elnöke, korábbi emberierőforrás-miniszter.

MTI
Címkék: