Söder: meg kell akadályozni a Németországba irányuló oltásturizmust
2021. június 14. 17:59

Meg kell akadályozni a Németországba irányuló oltásturizmust - jelentette ki a bajor miniszterelnök hétfőn Münchenben egy sajtójelentéssel kapcsolatban, miszerint a bajor tartományi fővárosban beoltották az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) okozta betegség (Covid-19) ellen egy olaszországi szálloda munkatársait.

"Nem akarunk Németországba irányuló oltásturizmust" - mondta Markus Söder egy más ügyben tartott sajtótájékoztatón, kérdésre válaszolva.
Kiemelte, hogy "Németországban is van még elég oltásra váró ember", ezért az "oltási morál" és az oltási hajlandóság fenntartása érdekében is meg kell akadályozni az oltásturizmust.

Kifejtette, hogy az oltások beadását összehangoló szakmai szervezetnek - az egészségbiztosítási pénztárak finanszírozásával működő rendelőkben dolgozó orvosok országos érdekképviseletének (Kassenärztliche Bundesvereinigung - KBV) - ki kell vizsgálnia a müncheni esetet, és be kell vezetnie szabályokat, amelyek révén nem fordul elő többé ilyesmi.   

A Der Spiegel című hírmagazin hírportáljának egy hétfői beszámolója szerint májusban egy szardíniai luxusszálloda több mint száz alkalmazottját beoltották a Covid-19 ellen a müncheni nemzetközi repülőtéren. A csoport a vakcina beadása után röviddel elhagyta Németországot.

Az oltást nem kaphatták volna meg, mert nem németek és bejelentett németországi lakóhelyük sincs.

A csoportos oltásban közreműködő egyik orvos egy olasz televíziónak  azt mondta, hogy tudomása szerint az akciót a német szövetségi egészségügyi minisztérium szervezte.

A tárca egy szóvivője hétfőn a hírportállal közölte, hogy a sajtóból értesültek az esetről. Hozzátette: kizárt, hogy az oltásokat a minisztérium jóváhagyásával adták volna be.

A bajor tartományi egészségügyi minisztérium közölte, hogy nem adtak engedélyt az olaszországi szállodai dolgozók beoltására.

Németországban hétfőig mintegy 60 727 694 adag oltást adtak be a Covid-19 ellen. Legalább egy adagot a lakosság 48,4 százaléka - 40 213 007 ember - kapott. Teljes oltással a lakosság 26,2 százaléka - 21 812 429 - ember rendelkezik.

MTI
Címkék:
  • 1300 egyházi tábor várja nyáron a fiatalokat
    Az idén nyáron 1300 egyházi táborban, zarándoklaton és hosszabb hétvégi kirándulásokon vehetnek részt a fiatalok a kormány 520 millió forintos támogatásának segítségével - jelentette be a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára pénteken a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szerencsen, ahol nyírbátori görögkatolikus táborozókat köszöntött a Rákóczi-várban.
  • Gyurcsányi karokban éri haláltusa a Momentumot
    A poszt-SZDSZ-es szalonok és a balliberális sajtó részéről oly lelkesen fogadott infjoncokból a DK által dominált baloldali politikai térfél csicskái lettek. Túlzás? Aligha.
  • 5G – 5GK
    A nemzetközi összehasonlítások alapján nem túlzás azt állítani, hogy Magyarország kiválóan teljesít a vezetékes és a vezeték nélküli digitális infrastruktúrák területén is.
MTI Hírfelhasználó