Koszovó, Szerbia – Borrell béketeremtő szerepben vizionál: elhagyná a múltat
2021. június 15. 11:59

Gebauer Szabolcs, az MTI tudósítója jelenti:  A párbeszéd Belgrád és Pristina között az európai jövőhöz vezető út záloga mindkét fél számára, az erőfeszítések már eddig fontos eredményeket hoztak állampolgáraiknak - jelentette ki az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője kedden Brüsszelben.

Josep Borrell a Szerbia és Koszovó kapcsolatának helyreállítását célzó párbeszéd soron következő fordulójára érkezve hangsúlyozta, az Európai Unió a gyors előrehaladásban érdekelt.
   
"Célunk, hogy elhagyhassuk a múltat, és átfogó, jogilag kötelező érvényű megállapodást kössünk a Koszovó és Szerbia közötti kapcsolatok normalizálásáról. Ez a záloga annak, hogy az európai jövő valósággá váljon" - fogalmazott.
   
Hangsúlyozta, hogy a Nyugat-Balkánról folytatott megbeszélések folyamata új lendületet kapott Európában, és fontosnak nevezte, hogy az egész régió éljen a lendület adta lehetőséggel. "Az új lendületet ki kell használnunk", Koszovó és Szerbia kapcsolata ugyanis fontos az egész régió hosszú távú stabilitása és a gazdasági fejlődés szempontjából. A kettejük közötti megállapodás nélkül mindez veszélybe kerül - figyelmeztetett az uniós diplomácia vezetője.
   
Koszovó 2008-ban kikiáltotta függetlenségét Szerbiától, de Belgrád továbbra is saját tartományának tartja a többségében albánok lakta déli területet. A két fél között 2013-ban kezdődtek meg a kapcsolat normalizálását célzó tárgyalások, de 2018-ban meg is szakadtak, mert Koszovó 100 százalékos vámot vezetett be a Szerbiából és a Bosznia-Hercegovinából érkező árukra. Az intézkedést később visszavonták. A kapcsolat rendezése mindkét fél számára azért is fontos, mert csak így tudják folytatni a megkezdett uniós integrációt.

Miroslav Lajcák, a szerb-koszovói párbeszédért felelős uniós különmegbízott a megbeszélést követően tartott sajtóértekezletén közölte: "nem könnyű, de fontos" találkozó zajlott Aleksandar Vucic szerb elnök és a március végén hivatalba lépett - a párbeszéd keretében először tárgyaló - koszovói miniszterelnök, Albin Kurti között.
   
Elmondta, a két vezető "rendkívül nyitott és őszinte" megbeszélést folytatott arról, hogy milyen végeredményt várnak a párbeszédtől. Az Európai Unió szempontjából meghatározó, hogy mindkét vezető megerősítette: nincs más út a felek közötti kapcsolat rendezésére. Mindketten a párbeszéd útján elérni kívánt átfogó rendezés mellett kötelezték el magukat - emelte ki.
   
Az Európai Unió és a két ország állampolgárai azt várják a vezetőktől, hogy lépjenek túl a múlt örökségén, és tereljék Szerbiát és Koszovót a közös európai jövő irányába - fogalmazott a különmegbízott.
 
  Lajcák tájékoztatása szerint a párbeszéd következő ülését július vége előtt tartják.
 

MTI
Címkék:
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Moszkva függetlennek ismerte el Herszont és Zaporizzsját
  Oroszország függetlennek ismerte el a teljesen, illetve részlegesen orosz megszállás alá került ukrajnai Herszon és Zaporizzsja megyét. Vlagyimir Putyin orosz elnök erről szóló két rendeletét péntekre virradó éjjel tették közzé a hivatalos jogi információs portálon.
 • Az újvidéki Európa Kollégium bástya
  Az újvidéki Európa Kollégium szerves része, bástyája a vajdasági magyarságnak, és általa lehetővé vált, hogy a diákok magyar környezetben éljék a mindennapjaikat - hangsúlyozta Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára csütörtökön Újvidéken, ahol az Európa Kollégium elsőéves hallgatóinak a fogadásán vett részt.
 • A haderőfejlesztés tovább folytatódik
  A haderőfejlesztés folytatódik az Oroszországgal szembeni szankciók hatására kialakult globális gazdasági válság ellenére, a honvédelmi alapnak köszönhetően a folyamat fennmarad, és nem abbahagyják, hanem inkább felgyorsítják - hangsúlyozta a honvédelmi miniszter csütörtökön Hajmáskéren.
MTI Hírfelhasználó