Kiállta a bizalmi szavazást a szlovák belügyminiszter
2021. június 16. 21:29

Az előzetes várakozásoknak megfelelően kiállta szerdán az ellene indítványozott bizalmi szavazást Roman Mikulec szlovák belügyminiszter, akinek a menesztéséről az ellenzék javaslatára összehívott rendkívüli ülésen két napon át tárgyalt a pozsonyi parlament.

A négypárti szlovák kormánykoalíció legnagyobb pártja, a jobb-közép Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) által jelölt belügyminiszter menesztésére a 150 fős pozsonyi parlamentnek a szavazáson jelenlévő 135 tagja közül, 53-an szavaztak igennel és 72-en nemmel, tízen tartózkodtak. A voksolás eredménye - tekintettel arra, hogy a kormánykoalíció pártjainak háromötödös többsége van a törvényhozásban, s a belügyminiszter mellett eheti határozatában a kormány is kiállt - előre látható volt.
A Mikulec menesztését célzó javaslatot a pozsonyi törvényhozás legnagyobb ellenzéki pártja, a Robert Fico vezette Irány (Smer-SD) terjesztette elő több okra hivatkozva.

Főképpen arra, hogy állításuk szerint a Mikulec nem képes ellátni feladatát, s az általa vezetett tárca "egy bűnözői rendszert létrehozva" politikai harcra használja a bűnüldöző szerveket és a büntetőjogot. Ezzel leginkább azokra az őrizetbe vételekre utaltak, amelyeket a rendőrség különleges egysége, a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) az elmúlt hónapokban, "bűnbánatot gyakorló tanúk" vallomásaira hivatkozva rendelt el.

Robert Fico a parlament rendkívüli ülésén ezzel kapcsolatban a TASR, szlovák közszolgálati hírügynökség szerint úgy fogalmazott: egy ördögi terv valósul meg azt a célt követve, "hogy a bizonyítékokat és a szabályokat figyelmen kívül hagyva minden áron rács mögé juttassanak ellenzéki szereplőket".

Mikulec ellen a parlamenti vita során azt is felhozták, hogy korábban, amikor a katonai hírszerzés vezetője volt, családi cégeket részesített előnyben közbeszerzésekkor, valamint azt is, hogy megvonták tőle a szigorúan titkos dokumentumokhoz való hozzáférést, mivel hazudott a biztonsági átvilágítás során.

Mikulec a parlamenti vita során elutasította azokat a vádakat, hogy politikai harcra befolyásolta volna a bűnüldöző szervek tevékenységét, a leváltására irányuló javaslatról pedig azt mondta: az egy utolsó próbálkozás bűntevékenységgel gyanúsított személyek megmentésére.

Mikulec egy hónapon belül már a második olyan tagja Eduard Heger kormányának, aki ellen bizalmi szavazást tartottak. Májusban az igazságügyi miniszter, Mária Kolíková maradása mellett állt ki a koalíciós többség, őt arra hivatkozva akarta leváltani az ellenzék, hogy családi vállalata több nagyértékű beszerzési szerződést kötött állami fenntartású intézményekkel.

MTI
Címkék:
MTI Hírfelhasználó