Gulyás: Helmut Kohl a mai napig a kereszténydemokrata politikus ideálja
2021. június 16. 23:34

Helmut Kohl mind a mai napig a kereszténydemokrata politikus ideálja - jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Budapesti Európa-beszéd Helmut Kohl emlékére címmel rendezett eseményen szerdán a fővárosban.

Gulyás Gergely az egykori német kancellár halálának negyedik évfordulóján rendezett eseményen német nyelvű - szinkrontolmácsolással követhető - beszédében közölte: mintegy 30 évvel ezelőtt feltárult az a "történelmi ablak", amely az egyesített Németországra nyílt meg. A német egységet lehetővé tevő okok közül a miniszter Helmut Kohl kulcsfontosságú szerepét emelte ki, mondván, a német politikus nemzetközi tekintélye meghatározó mértékben hozzájárult a két Németország egyesítéséhez.    
 
"Ő volt a megfelelő ember a megfelelő időben, az az államférfi, aki ezt az egyszeri lehetőséget helyénvalóan felismerte (...) és cselekedett" - hangoztatta a tárcavezető, hangsúlyozva: ez a német egység kancellárjává tette Helmut Kohlt.
 
Gulyás Gergely közölte: a kancellár a rendszerváltoztatást követően a magyarok szerepét hangsúlyozta a változásokban, amikor arról beszélt, hogy "a Berlini falból Magyarország ütötte ki az első téglát".    
 
Gulyás Gergely az akkori történelmi eseményeket is felidézve emlékeztetett: Magyarország 1989-ben megnyitotta határát a keletnémetek előtt, és jelentősen felgyorsította az NDK-ban zajló eseményeket. "Büszkék vagyunk arra, hogy a kommunista diktatúra vége a páneurópai piknikkel és a határnyitással felgyorsulhatott", és hozzájárulhatott Németország békés egyesítéséhez - mondta.    
 
Helmut Kohl jövőképében szabad és egységes Németország és Európa szerepelt - tette hozzá a miniszter, majd a néhai kancellárt idézve kijelentette: a német egység és az európai egyesülés ugyanannak az éremnek az oldala.

Gulyás Gergely szólt arról is, hogy a két ország ezer éve kötődik egymáshoz gazdasági, kulturális és politikai értelemben is. "A németajkú nemzeteket barátainknak tekintjük" - jelentette ki. Hozzáfűzte, hogy az országok közötti szoros kapcsolatrendszer túlmutat a mindennapi véleménykülönbségeken.

A gazdasági kapcsolatokra térve azt közölte, hogy a magyar külkereskedelmi forgalom Németország irányába a legnagyobb, kétszer akkora, mint amennyit a második helyezettel bonyolít az ország, az itt működő német vállalatok pedig minden eddiginél jobb véleménnyel vannak a magyarországi helyzetről és gazdasági körülményekről.

Az EU-ban Németország és Ausztria kivételével csak Magyarországon lehet az óvodától az egyetemig német nyelven is tanulni - emelte ki.

Gulyás Gergely hangsúlyozta, hogy Magyarországnak a német politikában is számos barátja van, annak ellenére is, hogy "a német nyilvánosságból tökéletesen hiányzik a kiegyensúlyozottság".

"Helmut Kohl nem csupán egy újraegyesült Németországot és egyesített Európát, hanem sziklaszilárd kereszténydemokrata orientáltságát is örökül hagyta" - hangoztatta a miniszter, kijelentve: Helmut Kohl mind a mai napig a kereszténydemokrata politikus ideálja.

A miniszter ezért erkölcsi kötelességnek nevezte, hogy Helmut Kohl örökségét, érdemeit és életművét "soha ne feledjük el". Gulyás Gergely egyúttal örömét fejezte ki, hogy ebben kitűnő partnerre találtak a Konrad Adenauer Alapítványban.

A Polgári Magyarországért Alapítvány és a Konrad Adenauer Alapítvány magyarországi irodájának rendezvényén Wolfgang Schüssel korábbi osztrák szövetségi kancellár, a Konrad Adenauer Alapítvány kuratóriumi elnöke is méltatta a "német egység kancellárja", "Európa díszpolgára" munkásságát, hangsúlyozva Helmut Kohl szellemi örökségét.

MTI
Címkék:
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Az újvidéki Európa Kollégium bástya
  Az újvidéki Európa Kollégium szerves része, bástyája a vajdasági magyarságnak, és általa lehetővé vált, hogy a diákok magyar környezetben éljék a mindennapjaikat - hangsúlyozta Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára csütörtökön Újvidéken, ahol az Európa Kollégium elsőéves hallgatóinak a fogadásán vett részt.
 • A haderőfejlesztés tovább folytatódik
  A haderőfejlesztés folytatódik az Oroszországgal szembeni szankciók hatására kialakult globális gazdasági válság ellenére, a honvédelmi alapnak köszönhetően a folyamat fennmarad, és nem abbahagyják, hanem inkább felgyorsítják - hangsúlyozta a honvédelmi miniszter csütörtökön Hajmáskéren.
 • A kormány fontosnak tartja az emberek véleményét
  A kormány kiemelten fontosnak tartja, hogy az emberek véleményét meghallgassa a szankciókról, hiszen ők szembesülnek azok következményeivel - mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján, amelyen elhangzott az is: energiatakarékossági okokból - az őszi szünet terhére - hosszabb lesz a téli szünet az iskolákban és ezzel egyidejűleg kormányzati igazgatási szünetet is elrendelnek.
MTI Hírfelhasználó