Lezárult a budapesti villamos-beszerzési projekt második üteme
2021. június 17. 12:50

Lezárult a budapesti villamos- és trolibusz-beszerzési projekt második üteme, amelynek keretében 26 új CAF-villamos állt forgalomba a fővárosban.

Tüttő Kata, Budapest városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettese csütörtökön sajtótájékoztatón közölte: a fővárosi közösségi közlekedés járműállományát megújító projekt 2014-ben indult, amiért - mint fogalmazott - a város köszönettel tartozik Tarlós István volt főpolgármesternek és Vitézy Dávidnak, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) akkori igazgatójának.

"2021-ben ez a szerződés a város és a köz számára hasznos szerződésnek bizonyult" - hangoztatta. Hozzátette: közösségi közlekedés fejlesztésében nem sok különbség van az előző és a mostani városvezetés stratégiája között, hiszen mindkettő elsősorban a kötöttpályás közlekedés megújítását helyezi a hangsúlyt.

Tüttő Kata elmondta: 26 villamos érkezett meg, de a fővárosnak lehetősége van arra, hogy még több mint 50 villamost "lehívjon". Egyúttal jelezte, hogy a mostani városvezetés elkötelezett ennek megvalósításában. Úgy fogalmazott: "Tarlós István sem gondolta volna, hogy Budapest olyan helyzetbe kerül 2021-ben, hogy miközben polgárai sokkal több adót fizetnek be a központi költségvetésbe, a városvezetés szabad forrásai elfogynak".

Hangsúlyozta azt is, hogy az új járművek az Európai Unió kohéziós forrásainak köszönhetően kerülhettek Budapestre: a 26 új villamos beszerzéséhez több mint 17 millárd forint támogatást adott az EU. A közösségi közlekedés úgy lehet népszerűbb, ha a járművek kényelmesek, gyorsak, megbízhatók és elérhetők - tette hozzá.

Tüttő Kata szólt arról is, hogy a közösségi közlekedés fejlesztésével elsősorban a nőket támogatják, mert az autóvezetők 78 százaléka férfi. Azt mondta: olyan kormányt szeretne, amely "egy pandémia idején nemcsak fociberuházásokra, stadionokra és elsősorban férfiaknak szóló beruházásokra gondolna, hanem a nőket támogató közösségi közlekedésre".

Walter Katalin, a BKK vezérigazgatója felidézte, hogy a beruházás első ütemében - 2015-ben és 2016-ban - 47 villamos érkezett és 2018-ban rendeltek további 26 akadálymentesített szerelvényt. Utóbbiakat mindössze 8 hónap alatt leszállította a spanyol gyártó, a CAF - fűzte hozzá.

Mostanra így 17 hosszú - alapvetően az 1-es villamos vonalán járó - és 56 rövid CAF-jármű közlekedik a fővárosban. "Ha lenne forrásunk további 51 villamost tudnánk lehívni 2022. május közepéig" - jegyezte meg, majd arról beszélt, hogy a budapesti járművek átlagéletkora több mint 35 év és a mintegy 600 villamosból csupán 113 alacsonypadlós.

Bolla Tibor, a BKV Zrt. vezérigazgatója köszönetet mondott a beruházás megvalósítóinak, köztük az EU-nak, a magyar kormánynak, az előző és a mostani városvezetésnek, valamint a BKK-nak, egyúttal kifejezte reményét, hogy a program folytatódhat.

Az MTI érdeklődésére a BKK azt közölte, hogy a beruházás teljes költsége 18,9 milliárd forint.

MTI
Címkék:
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Több mint hatszáz dzsihadistát tartanak megfigyelés alatt Belgiumban
  Több mint hatszáz, Belgiumban élő dzsihadista és szélsőséges csoportok számos tagja szerepel a terrorfenyegetéseket elemző belga központ (OCAM) adatbázisában – jelentette hétfőn a La Libre Belgique című belga napilap, amely beszámolt arról is, hogy hétfőn folytatódik a 2016-os brüsszeli terrortámadások vádlottjainak pere.
 • 23 millió hazugság a nemzet ellen – 18 éve árulták el a külhoni magyarokat
  A 2004. december 5-i népszavazáson az emberek szavazhattak határon túli nemzettestvéreink sorsáról, természetesen az akkor meglévő baloldali-liberális gőzhengerrel szemben, amely nem volt rest akár hazugságokkal is akadályt gördíteni a közjogi magyar nemzetegyesítés elé. Az alacsony részvétel miatt nem lett érvényes a voksolás, melyen többségbe kerültek az elszakított területeken élők mellett leadott szavazatok. 2010-ben az Országgyűlés elsöprő többséggel megszavazta a kettős állampolgárság megkönnyítéséről szóló törvényt, ismét egyesítve jogaiban a szétszakított magyarság alkotóelemeit. Gyógyítva ezzel 2004. december 5-e sebeit.
 • Végképp lelepleződött a dollárbaloldal
  Az újabb hét új leleplezést hozott a dollárbaloldalon, egyértelművé vált, hogy nem csupán Márki-Zay Péter mozgalmát pénzelték a tengerentúlról, hanem további több mint egymilliárd forint szolgálta a pártok kampányát – mondta lapunknak Kiszelly Zoltán politikai elemző.
MTI Hírfelhasználó