Bizalmatlansági indítványt nyújtottak be a svéd kormányfővel szemben
2021. június 18. 00:25

Bizalmatlansági indítványt nyújtott be csütörtökön Stefan Löfven svéd miniszterelnökkel szemben a Svéd Demokraták (SD) nevű radikális jobboldali párt, miután a Baloldali Párt közölte: nem támogatja többé Löfven kormányát egy vitatott törvénytervezet miatt.

– Ha van lehetőségünk ennek a kártékony kormánynak a leváltására, élni fogunk vele – mondta egy sajtótájékoztatón Henrik Vinge, az SD parlamenti csoportjának vezetője. A legnagyobb ellenzéki pártnak számító Mérsékelt Koalíciós Párt és a kereszténydemokraták már jelezték, hogy támogatni fogják a Löfven elleni bizalmatlansági indítványt. A miniszterelnök később egy sajtótájékoztatón kijelentette: a bizalmi szavazás elvesztése esetén lemond vagy előrehozott választásokat ír ki. – Két lehetőségem van, vagy új választást írok ki, vagy lemondok – közölte. Löfven mindazonáltal hozzátette: ez egy veszélyes út egy olyan helyzetben, ahol több együttműködésre van szükségünk.

A bizalmi szavazásra várhatóan a következő hetekben kerülhet sor, az indítvány elfogadásához egyszerű többség is elég a 349 fős parlamentben. Amennyiben elfogadják az indítványt, Löfven lemondhat, megbízhatja a parlament elnökét egy új kormány megalakításának feladatával vagy előrehozott választást kezdeményezhet.

Az SD lépését megelőzően a Baloldali Párt vezetése is közölte, hogy továbbra is támogatókat keres egy Löfven elleni bizalmatlansági indítványhoz, mivel a kormányfő szerintük nem teljesítette a 48 órás ultimátumot az albérletekről szóló, vitatott törvénytervezettel kapcsolatban. A javaslat egyebek között lehetővé tenné, hogy az új építésű ingatlanok esetében a bérleti díjról közvetlenül a bérbeadó és a bérlő egyezzen meg egymással.

Az egykori kommunisták azt kérték, hogy vonják vissza a tervezetet vagy kezdjenek tárgyalásokat a bérlők egyesületével.

A kormány az utolsó pillanatban hívta össze az érintett feleket, amit Nooshi Dadgostar, a Baloldali Párt vezetője már nem tartott elégségesnek. A parlamentben 27 képviselővel bíró Baloldali Pártnak további nyolc képviselőre lenne szüksége ahhoz, hogy be tudja nyújtani a bizalmatlansági indítványt. Dadgostar jelezte, hogy a konzervatívok és a kereszténydemokraták támogatását szeretnék kérni, de nem zárta ki azt sem, hogy támogatják a parlamentben 62 képviselővel bíró SD bizalmatlansági indítványát.

Löfven szociáldemokrata pártja kisebbségben kormányoz a zöldekkel együtt, eddig pedig a Baloldali Párt és két kisebb, jobbközép párt támogatását élvezte azóta, hogy több hónapnyi kemény tárgyalásokat követően ebben sikerült megállapodniuk egymással a 2018-as általános választásokat követően.

MTI
Címkék:
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Az újvidéki Európa Kollégium bástya
  Az újvidéki Európa Kollégium szerves része, bástyája a vajdasági magyarságnak, és általa lehetővé vált, hogy a diákok magyar környezetben éljék a mindennapjaikat - hangsúlyozta Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára csütörtökön Újvidéken, ahol az Európa Kollégium elsőéves hallgatóinak a fogadásán vett részt.
 • A haderőfejlesztés tovább folytatódik
  A haderőfejlesztés folytatódik az Oroszországgal szembeni szankciók hatására kialakult globális gazdasági válság ellenére, a honvédelmi alapnak köszönhetően a folyamat fennmarad, és nem abbahagyják, hanem inkább felgyorsítják - hangsúlyozta a honvédelmi miniszter csütörtökön Hajmáskéren.
 • A kormány fontosnak tartja az emberek véleményét
  A kormány kiemelten fontosnak tartja, hogy az emberek véleményét meghallgassa a szankciókról, hiszen ők szembesülnek azok következményeivel - mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján, amelyen elhangzott az is: energiatakarékossági okokból - az őszi szünet terhére - hosszabb lesz a téli szünet az iskolákban és ezzel egyidejűleg kormányzati igazgatási szünetet is elrendelnek.
MTI Hírfelhasználó