A baloldal nem jelent meg az első testületi ülésen Óbudán
2021. június 21. 16:19

Június 15-én véget ért az a rendkívüli jogrend, mely lehetőséget adott Óbudán is a polgármesternek, hogy a testület döntése helyett egyszemélyben hozza meg a kerület életét befolyásoló döntéseket. A megszüntetésről szóló jogszabályról tudomást szerezve, Kiss László ijedtében még június 14-én beiktatott egy polgármesteri döntéshozatalt, ahol több, mint egy tucat döntést hozott meg egyszemélyben, melyekről június 15. után a testület is határozhatott volna.

Azért, hogy a napirendi pontok rendes testületi ülésen, demokratikus keretek között kerüljenek megvitatásra és elfogadásra, a jobboldali polgári frakció rendkívüli testületi ülés összehívását kezdeményezte - írta meg az Óbudai Hírek blog. A bejegyzésben kiemelik: a kezdeményezés ellenére a Gyurcsány-párt polgármestere, Kiss László megtartotta az egyszemélyi döntéshozatalt, ahol többek között önként lemondott a Római-part kerületi szabályozásának lehetőségéről, átadva azt a fővárosnak. Megszüntette továbbá az eddig sportolási programokat szervező Óbudai Sport Kft-t, valamint megállapodást kötött a kínai HC Nemzetközi Televíziós Alapítvánnyal.

Ez utóbbi azért érdekes, mert a döntés értelmében a megállapodás „fő célkitűzése a Magyarországon élő kínai nemzetiségiek hagyományápolásának támogatása, annak bemutatása, a két nép közötti kapcsolatok elmélyítése és kölcsönös megismertetése.” Ez teljesen rendben is lenne, de vajon egyeztetett erről a döntésről Kiss a főnökével, Gyurcsány Ferenccel, mert a Fudan egyetem kapcsán a DK még azon a véleményen volt, hogy a kínaiakkal való együttműködés megengedhetetlen egy olyan demokratikus európai országban, mint Magyarország? - teszi fel a kérdést a blogbejegyzés szerzője.

Kiss Lászlótól ezekre a kérdésekre sem kaphattak választ az óbudai polgárok a Fidesz frakció által kezdeményezett rendkívüli ülésen, amit azért hívtak össze, hogy a polgármesternek legyen alkalma részletesen beszámolni, milyen további döntéseket hozott még egyszemélyben a testület tájékoztatása nélkül a járványhelyzet ideje alatt. Hány fa kivágására adott engedélyt, milyen ingatlanokat adott el, illetve miért nem válaszolt a polgári frakció újraindítási javaslatára? Azonban az ülésen sem a gyurcsányista polgármester, sem a baloldali képviselők nem jelentek meg, így határozatképtelenség miatt a testületi ülést nem tudták megtartani.

MTI
Címkék:
  • Szabadegyetem az identitások védelméről
    "Minden mai aktuálpolitikai vita abból ered, hogy lopakodó, identitásfelszámoló, szuverenitásunkat folyamatosan támadás alatt tartó világot élünk, és a belpolitikába is ez gyűrűzik be."
  • Brüsszel megtámadta Magyarországot: fenyegetőznek
    Orbán Viktor elmondta: abban az 54 oldalas dokumentumban, amelyet az Európai Bizottság elküldött, azt követelik, hogy változtassuk meg a gyermekvédelmi törvényt. A családi jog és a gyermekek jogaira vonatkozó törvények mind nemzeti hatáskörbe tartoznak, de óriási nyomás alá helyeztek bennünket Brüsszelből.
  • Naruhito császár megnyitotta az olimpiai játékokat
    Hivatalosan megkezdődött a XXXII. nyári olimpia Tokióban: a világ legnagyobb sporteseményét Naruhito, Japán 126. császára nyitotta meg.
MTI Hírfelhasználó