A baloldal nem jelent meg az első testületi ülésen Óbudán
2021. június 21. 16:19

Június 15-én véget ért az a rendkívüli jogrend, mely lehetőséget adott Óbudán is a polgármesternek, hogy a testület döntése helyett egyszemélyben hozza meg a kerület életét befolyásoló döntéseket. A megszüntetésről szóló jogszabályról tudomást szerezve, Kiss László ijedtében még június 14-én beiktatott egy polgármesteri döntéshozatalt, ahol több, mint egy tucat döntést hozott meg egyszemélyben, melyekről június 15. után a testület is határozhatott volna.

Azért, hogy a napirendi pontok rendes testületi ülésen, demokratikus keretek között kerüljenek megvitatásra és elfogadásra, a jobboldali polgári frakció rendkívüli testületi ülés összehívását kezdeményezte - írta meg az Óbudai Hírek blog. A bejegyzésben kiemelik: a kezdeményezés ellenére a Gyurcsány-párt polgármestere, Kiss László megtartotta az egyszemélyi döntéshozatalt, ahol többek között önként lemondott a Római-part kerületi szabályozásának lehetőségéről, átadva azt a fővárosnak. Megszüntette továbbá az eddig sportolási programokat szervező Óbudai Sport Kft-t, valamint megállapodást kötött a kínai HC Nemzetközi Televíziós Alapítvánnyal.

Ez utóbbi azért érdekes, mert a döntés értelmében a megállapodás „fő célkitűzése a Magyarországon élő kínai nemzetiségiek hagyományápolásának támogatása, annak bemutatása, a két nép közötti kapcsolatok elmélyítése és kölcsönös megismertetése.” Ez teljesen rendben is lenne, de vajon egyeztetett erről a döntésről Kiss a főnökével, Gyurcsány Ferenccel, mert a Fudan egyetem kapcsán a DK még azon a véleményen volt, hogy a kínaiakkal való együttműködés megengedhetetlen egy olyan demokratikus európai országban, mint Magyarország? - teszi fel a kérdést a blogbejegyzés szerzője.

Kiss Lászlótól ezekre a kérdésekre sem kaphattak választ az óbudai polgárok a Fidesz frakció által kezdeményezett rendkívüli ülésen, amit azért hívtak össze, hogy a polgármesternek legyen alkalma részletesen beszámolni, milyen további döntéseket hozott még egyszemélyben a testület tájékoztatása nélkül a járványhelyzet ideje alatt. Hány fa kivágására adott engedélyt, milyen ingatlanokat adott el, illetve miért nem válaszolt a polgári frakció újraindítási javaslatára? Azonban az ülésen sem a gyurcsányista polgármester, sem a baloldali képviselők nem jelentek meg, így határozatképtelenség miatt a testületi ülést nem tudták megtartani.

MTI
Címkék:
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Az újvidéki Európa Kollégium bástya
  Az újvidéki Európa Kollégium szerves része, bástyája a vajdasági magyarságnak, és általa lehetővé vált, hogy a diákok magyar környezetben éljék a mindennapjaikat - hangsúlyozta Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára csütörtökön Újvidéken, ahol az Európa Kollégium elsőéves hallgatóinak a fogadásán vett részt.
 • A haderőfejlesztés tovább folytatódik
  A haderőfejlesztés folytatódik az Oroszországgal szembeni szankciók hatására kialakult globális gazdasági válság ellenére, a honvédelmi alapnak köszönhetően a folyamat fennmarad, és nem abbahagyják, hanem inkább felgyorsítják - hangsúlyozta a honvédelmi miniszter csütörtökön Hajmáskéren.
 • A kormány fontosnak tartja az emberek véleményét
  A kormány kiemelten fontosnak tartja, hogy az emberek véleményét meghallgassa a szankciókról, hiszen ők szembesülnek azok következményeivel - mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján, amelyen elhangzott az is: energiatakarékossági okokból - az őszi szünet terhére - hosszabb lesz a téli szünet az iskolákban és ezzel egyidejűleg kormányzati igazgatási szünetet is elrendelnek.
MTI Hírfelhasználó