Elfogadta közös választási programját a CDU/CSU pártszövetség
2021. június 21. 17:54

Elfogadta a szeptemberi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választásra készített közös programját hétfőn a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a Keresztényszociális Unió (CSU).

A stabilitás és a megújulás programja - együtt egy modern Németországért című dokumentum első két fejezete külpolitikai ügyekről szól. Tartalmazza a többi között, hogy az Európai Uniót (EU) fel kell készíteni a "rendszerek versengésére", ezért egyebek mellett el kell érni, hogy a közösség a külpolitikai és biztonságpolitikai ügyekben áttérjen a többségi döntéshozatalra.

A jobbközép pártszövetség sürgeti mások mellett az EU-s menekültügyi rendszer "alapvető reformját" is. Mint írták, az Európai Bizottság javaslata "a költségek és terhek tagországok közötti méltányos és szolidáris megosztásáról jó irányba mutat".

A több ezer ember közreműködésével összeállított programot a CDU és a CSU vezető testületeinek hétfőn véget ért kétnapos, közös tanácskozásán fogadták el, Armin Laschet CDU-elnök, a testvérpártok kancellárjelöltjének tájékoztatása szerint teljes egyetértésben.

A 139 oldalas program fő üzenete, hogy Németországnak nem csupán reagálnia kell a technológiai kérdésektől kezdve az éghajlaton és a környezeten át a demográfiáig az élet sok-sok területén kibontakozó "korszakváltásra", hanem formálnia kell a folyamatokat. Ezért a húszas éveket a "modernizáció évtizedévé" kell tenni - fejtette ki Armin Laschet a CSU elnökével, Markus Söderrel tartott tájékoztatóján.

Mint mondta, a CDU/CSU célja, hogy Németország "klímasemleges ipari ország" legyen, kerüljön az élre az új technológiák alkalmazásában és legyen "gyorsabb, hatékonyabb, digitálisabb".

A CDU/CSU "modern Németországot" akar, amelynek társadalma "összetart, és biztonságot nyújt mindenkinek, aki nálunk él".

A Németország előtt álló feladatok sora - a koronavírus-világjárvány, a klímaváltozás, valamint a szabadság és jólét megvédése - "nem nemzeti, hanem globális" kihívásokból áll.  Ezt fejezi ki az is, hogy az EU és a nemzetközi ügyek a program elején kaptak helyet - fejtette ki Armin Laschet.

Hangsúlyozta: a CDU/CSU kiáll a "világra nyitott Németországért", amely európai és transzatlanti partnereivel együtt birkózik meg a feladatokkal. Ezért az EU-ban is el kell indítani a "modernizáció évtizedét", hogy a közösség "cselekvőképesebb, gyorsabb, bátrabb és határozottabb" lehessen.

Kiemelte: az EU-nak meg kell mutatnia a demokráciát túlságosan lassúnak tartó és a világ első számú nemzetének szerepére törekvő Kínának, hogy a "liberális és szabadelvű" társadalmak is képesek kiváló teljesítményre.

Markus Söder elsősorban azt hangsúlyozta, hogy CDU/CSU-nak a szeptember 26-án tartandó választáson ismét megkerülhetetlen tényezővé kell válnia. El kell érni, hogy a pártszövetség nélkül ne lehessen kormányt alakítani - mondta CSU elnöke.

Kifejtette, hogy az esélyek javultak az utóbbi hetekben, nem utolsósorban a legfőbb vetélytárs, a Zöldek hibái miatt.

Mint mondta, a közös program azt is mutatja, hogy "a Zöldek nélkül is lehet zöld politikát csinálni".

A CDU/CSU a legutóbbi felmérések szerint a szavazatok 26-29,5 százalékára számíthatnának, ha a következő vasárnap lenne a Bundestag-választás. A második helyen a Zöldek állnak 20-24 százalékos támogatottsággal.

A CDU/CSU-val kormányzó szociáldemokraták (SPD) támogatottsága 15-17 százalékos, a liberális SZabad Demokrata Párt (FDP) 11-13 százalékon, a CDU/CSU-tól jobbra álló Alternatíva Németországnak 9-12 százalékon, az SPD-től balra álló Baloldal (Die Linke) 6-7 százalékon áll.

MTI
Címkék:
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Az újvidéki Európa Kollégium bástya
  Az újvidéki Európa Kollégium szerves része, bástyája a vajdasági magyarságnak, és általa lehetővé vált, hogy a diákok magyar környezetben éljék a mindennapjaikat - hangsúlyozta Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára csütörtökön Újvidéken, ahol az Európa Kollégium elsőéves hallgatóinak a fogadásán vett részt.
 • A haderőfejlesztés tovább folytatódik
  A haderőfejlesztés folytatódik az Oroszországgal szembeni szankciók hatására kialakult globális gazdasági válság ellenére, a honvédelmi alapnak köszönhetően a folyamat fennmarad, és nem abbahagyják, hanem inkább felgyorsítják - hangsúlyozta a honvédelmi miniszter csütörtökön Hajmáskéren.
 • A kormány fontosnak tartja az emberek véleményét
  A kormány kiemelten fontosnak tartja, hogy az emberek véleményét meghallgassa a szankciókról, hiszen ők szembesülnek azok következményeivel - mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján, amelyen elhangzott az is: energiatakarékossági okokból - az őszi szünet terhére - hosszabb lesz a téli szünet az iskolákban és ezzel egyidejűleg kormányzati igazgatási szünetet is elrendelnek.
MTI Hírfelhasználó