Koronavírus - Horvátországban nem tudják beoltani a lakosság felét június végéig
2021. június 21. 17:54

Csökkent az oltakozási hajlandóság Horvátországban, így várhatóan nem teljesül a kormány terve, hogy június végig beoltsák a lakosság felét - derült ki a válságstáb hétfői jelentéséből.

Az elmúlt héten 36 865 ember kapta meg a védőoltások első adagját, ami kevesebb mint a fele az előző hetinek, amikor 75 779 embert oltottak be. Ahhoz, hogy június végig beoltsák a felnőtt lakosság legalább felét, még 250 ezer embernek kellene megkapnia valamelyik vakcina első dózisát. Mivel addig mindössze másfél hét van hátra, a terv kivitelezhetetlennek tűnik.

A valamivel több mint négymillió lelket számláló Horvátországban eddig 1 450 798-an kaptak védőoltást, közülük 908 674-nek már a második adag vakcinát is beadták. Ez a felnőtt lakosság 42, illetve 26 százaléka.

Az elmúlt 24 órában 11 új fertőzöttet azonosítottak, ezzel a járvány kezdete óta az új típusú koronavírusban megfertőződöttek száma elérte a 359 184-et. A vírus okozta Covid-19 szövődményeinek következtében nyolc beteg halt meg, ezzel a járvány halálos áldozatainak száma 8182-re emelkedett. Kórházban jelenleg 282 beteget ápolnak, közülük 19-en vannak lélegeztetőgépen.

A szomszédos Szlovéniában hétfőre 19 új esetet jegyeztek fel, és ezzel a járvány kezdete óta azonosított fertőzöttek száma meghaladta a 256 ezret. Az elmúlt napon három beteg halt meg, így a járvány halálos áldozatainak száma 4731-re emelkedett. A koronavírusos betegek közül 105-en vannak kórházban, 35-en közülük intenzív osztályon.

A valamivel több mint kétmillió lelket számláló országban védőoltást eddig 794 068-en kaptak, közülük 594 092-en már a második adagon is túl vannak. Ez a felnőtt lakosság 46, illetve 34 százaléka.

Ljubljana is igyekszik felgyorsítani az oltási kampányt, ezért hétfőtől a jelentkezők kiválaszthatják, melyik vakcinával szeretnék beoltatni magukat.

MTI
Címkék:
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Moszkva függetlennek ismerte el Herszont és Zaporizzsját
  Oroszország függetlennek ismerte el a teljesen, illetve részlegesen orosz megszállás alá került ukrajnai Herszon és Zaporizzsja megyét. Vlagyimir Putyin orosz elnök erről szóló két rendeletét péntekre virradó éjjel tették közzé a hivatalos jogi információs portálon.
 • Az újvidéki Európa Kollégium bástya
  Az újvidéki Európa Kollégium szerves része, bástyája a vajdasági magyarságnak, és általa lehetővé vált, hogy a diákok magyar környezetben éljék a mindennapjaikat - hangsúlyozta Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára csütörtökön Újvidéken, ahol az Európa Kollégium elsőéves hallgatóinak a fogadásán vett részt.
 • A haderőfejlesztés tovább folytatódik
  A haderőfejlesztés folytatódik az Oroszországgal szembeni szankciók hatására kialakult globális gazdasági válság ellenére, a honvédelmi alapnak köszönhetően a folyamat fennmarad, és nem abbahagyják, hanem inkább felgyorsítják - hangsúlyozta a honvédelmi miniszter csütörtökön Hajmáskéren.
MTI Hírfelhasználó