Szent István Intézet: a következő ezer évért
2021. június 22. 09:56

Június harmadik vasárnapján, Apák napján kezdte meg működését a keresztény szellemiségű Szent István Intézet. Indulásként kiváló férfiak apák napi vallomásait, apai és lelki atyai „intelmeit” rendezték hét részes videósorozatba. Az epizódokban megszólal többek közt  Bedő Imre, a Férfiak Klubjának alapítója, Varga Miklós énekes, valamint Bese Gergő atya.

Szent István Intézet

A Szent István Intézetet azért hívta életre a kereszténydemokrata értékeket népszerűsítő Európa Szívében Alapítvány, mert a Szent István-i értékek követése a 21. században is hasonlóan életbevágó a magyar jövő és a felnövekvő generációk sorsának alakulása szempontjából, mint az államalapítás korában, ezer évvel ezelőtt volt.

Ma olyan világban élünk, amelyben az élet szentsége parázs vita tárgya.

Amelyben lassan az sem tudható, hogy valaki fiú-e vagy lány.

Amikor az emberi kapcsolatok az online térben radikális átalakuláson mennek keresztül, amikor a technológiai fejlődés tempója követhetetlenné válik az emberi lélek számára, s amikor a teremtett világ kizsigerelése soha nem látott méreteket ölt. E jelenségekből is tudható, hogy valami nincs rendjén, s hogy az életünkben, a társadalmunkban van bőven tennivaló!

Bizakodásra ad okot azonban, hogy a biztonságos és évszázadok óta gyümölcsöket hozó, megmaradásunkat a legnehezebb időkben is szolgáló életforma receptje Magyarországon immár ezer éve adott. Nekünk nincs más dolgunk, mint a 21. század kihívásaira ezek mentén aktuális, friss válaszokat keresni – a gyermekeinkért és a következő ezer évért! A Szent István Intézet épp ezért azzal a küldetéssel alakult meg, hogy államalapító királyunk szellemi örökségét, a keresztény társadalmi tanításokra épülő világképet, s azt a meggyőződést, hogy Isten van, és hogy általa nekünk küldetésünk van a jóra, a ma kihívásainak tükrében vizsgálja és figyelmébe ajánlja a most felnövekvő generációknak.

Ezt szolgálják az induló kutatások, a tervezett kerekasztalbeszélgetések, viták és a közbeszéd formálásával is e gondolatiságot kívánja felmutatni az intézet kortárs eszközökkel, akciókkal, érveket ütköztetve és párbeszédre készen. 

vasarnap.hu
Címkék:
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Az újvidéki Európa Kollégium bástya
  Az újvidéki Európa Kollégium szerves része, bástyája a vajdasági magyarságnak, és általa lehetővé vált, hogy a diákok magyar környezetben éljék a mindennapjaikat - hangsúlyozta Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára csütörtökön Újvidéken, ahol az Európa Kollégium elsőéves hallgatóinak a fogadásán vett részt.
 • A haderőfejlesztés tovább folytatódik
  A haderőfejlesztés folytatódik az Oroszországgal szembeni szankciók hatására kialakult globális gazdasági válság ellenére, a honvédelmi alapnak köszönhetően a folyamat fennmarad, és nem abbahagyják, hanem inkább felgyorsítják - hangsúlyozta a honvédelmi miniszter csütörtökön Hajmáskéren.
 • A kormány fontosnak tartja az emberek véleményét
  A kormány kiemelten fontosnak tartja, hogy az emberek véleményét meghallgassa a szankciókról, hiszen ők szembesülnek azok következményeivel - mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján, amelyen elhangzott az is: energiatakarékossági okokból - az őszi szünet terhére - hosszabb lesz a téli szünet az iskolákban és ezzel egyidejűleg kormányzati igazgatási szünetet is elrendelnek.
MTI Hírfelhasználó