A Vatikán is besokallt a melegpropagandától
2021. június 24. 09:30

Támadások kereszttüzébe került a Vatikán, amiért a gendertörvényként is ismert jogszabálytervezet szövegének módosítását kérte a Mario Draghi vezette kormánytól. Csak pár óra telt el azt követően, hogy a Corriere della Sera című olasz napilap kiszivárogtatta az olasz kormányhoz címzett vatikáni levelet, és máris „ostrom alá” került a pápai állam. A Vatikán ugyanis a levél tartalma szerint úgy véli, a homofóbia és a transzfóbia ellen kezdeményezett javaslatok sértik a katolikusok véleményszabadságát, valamint az Olaszország és Vatikán közötti egyezményt.

Sajtóelemzések tegnap precedens nélkülinek nevezték az állam és az egyház modern kori kapcsolatai történetében, hogy a Vatikán „beleszól” az olaszországi törvényalkotásba. A Szentszék korábban is befolyásolni igyekezett az olasz politikát, de az mostanáig mindig az „erkölcsi meggyőzés” szintjén maradt – írta a baloldali La Repubblica. Laura Boldrini, a Demokrata Párt képviselője azonnal leszögezte: az Alessandro Zan nevét viselő törvényről folytatott vitát nem lehet tovább feltartóztatni.

A homo- és transzfóbiáról, valamint a másneműek ellen irányuló gyűlöletet büntető törvényről dönteni kell.

Boldrini elutasította az állítást, miszerint véleményszabadságot sértene a törvény. Úgy nyilatkozott, meghallgatja a vatikáni álláspontot, Olaszország azonban szuverén állam, nem tűri a külső beavatkozást.

Laura Boldrini Fotó: MTI

Vladimir Luxuria LMBTQ-aktivista, volt parlamenti képviselő szerint az egyház hatalmas hibát követett el azzal, hogy befolyásolni próbálta az olasz törvényalkotók munkáját. Luxuria tagadja, hogy az egyház által működtetett magániskoláknak kötelező jelleggel meg kellene tartaniuk a május 17-re kijelölt homotranszfóbia-ellenes nemzetközi napot. A transzszexuális politikus szerint még eltökéltebben kell küzdeni az LMBTQ-jogokért, ahogyan azt az abortusz és a gyorsított válás kérdései­ben tették.

Korábban soha nem tapasztalt, hallatlan beavatkozás – méltatlankodott Riccardo Magi, a szélsőbaloldali Több Európa párt tagja, aki a két állam közötti egyezmény eltörlését javasolja.

Vatikánváros Fotó: MTI/EPA/Riccardo Antimiani

– Egyszerű a Vatikánnak választ adni – jelentette ki Roberto Fico, a parlament felsőházának elnöke. – A parlament független, a képviselők szabadon döntenek az ország kérdéseiben. A szenátus munkájába nem tűrünk beavatkozást. Az olasz parlament önálló, és az is marad – mondta Fico, kategorikusan elutasítva a pápai állam kérését.

Jánosi Dalma (Róma)

MNO
Címkék:
  • Szabadegyetem az identitások védelméről
    "Minden mai aktuálpolitikai vita abból ered, hogy lopakodó, identitásfelszámoló, szuverenitásunkat folyamatosan támadás alatt tartó világot élünk, és a belpolitikába is ez gyűrűzik be."
  • Brüsszel megtámadta Magyarországot: fenyegetőznek
    Orbán Viktor elmondta: abban az 54 oldalas dokumentumban, amelyet az Európai Bizottság elküldött, azt követelik, hogy változtassuk meg a gyermekvédelmi törvényt. A családi jog és a gyermekek jogaira vonatkozó törvények mind nemzeti hatáskörbe tartoznak, de óriási nyomás alá helyeztek bennünket Brüsszelből.
  • Naruhito császár megnyitotta az olimpiai játékokat
    Hivatalosan megkezdődött a XXXII. nyári olimpia Tokióban: a világ legnagyobb sporteseményét Naruhito, Japán 126. császára nyitotta meg.
MTI Hírfelhasználó