Kim Dzsongun nem akar kapcsolatba lépni Washingtonnal
2021. június 24. 09:38

Észak-Korea nem fontolgatja, hogy kapcsolatba lépjen az Egyesült Államokkal – jelentette ki Ri Szon Gvon észak-koreai külügyminiszter szerdán.

„Még csak nem is fontolgatjuk bárminemű kapcsolat lehetőségét az Egyesült Államokkal. Úgyse vezetne sehová, és csak értékes időt pazarolnánk el” – hangsúlyozta Ri Szon Gvon, akit a KCNA észak-koreai állami hírügynökség idézett.

A külügyminiszter úgy fogalmazott, hogy tárcája üdvözli Kim Dzsongun észak-koreai vezető befolyásos húgának, Kim Jo Dzsongnak a minapi világos állásfoglalását az ügyben.

Mint mondta, Kim Jo Dzsong közleménye arra szolgált, hogy eloszlassa az Egyesült Államok elhamarkodott bírálatait, találgatásait és várakozásait.

Joe Biden amerikai elnök kormánya felülvizsgálta a kommunista állammal szemben folytatott eddigi politikát, mondván, hogy gyakorlati eszközökkel próbálják majd rávenni Phenjant a nukleáris leszerelésre.

Kim Jo Dzsong kedden megüzente Washingtonnak, óvatosabban kell értelmeznie a Phenjanból érkező jelzéseket, hogy ne csalatkozzon.

Kim Jo Dzsong az Észak-Koreát irányító kommunista Koreai Munkapárt propaganda- és agitációs osztályának vezetője. Feltehetően arra reagált, hogy Jake Sullivan, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója vasárnap az amerikai ABC televíziónak adott interjújában azt mondta: a washingtoni kormányzat érdekesnek találta Kim Dzson Un kijelentését arról, hogy Phenjan kész a párbeszédre és a szembenállásra is az Egyesült Államokkal. „Világos jelzést várunk Phenjantól arra, vajon készen állnak-e rá, hogy tárgyalóasztalhoz üljenek és elinduljunk ebbe az irányba” – fogalmazott Sullivan.

hirado.hu - MTI
Címkék:
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Az újvidéki Európa Kollégium bástya
  Az újvidéki Európa Kollégium szerves része, bástyája a vajdasági magyarságnak, és általa lehetővé vált, hogy a diákok magyar környezetben éljék a mindennapjaikat - hangsúlyozta Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára csütörtökön Újvidéken, ahol az Európa Kollégium elsőéves hallgatóinak a fogadásán vett részt.
 • A haderőfejlesztés tovább folytatódik
  A haderőfejlesztés folytatódik az Oroszországgal szembeni szankciók hatására kialakult globális gazdasági válság ellenére, a honvédelmi alapnak köszönhetően a folyamat fennmarad, és nem abbahagyják, hanem inkább felgyorsítják - hangsúlyozta a honvédelmi miniszter csütörtökön Hajmáskéren.
 • A kormány fontosnak tartja az emberek véleményét
  A kormány kiemelten fontosnak tartja, hogy az emberek véleményét meghallgassa a szankciókról, hiszen ők szembesülnek azok következményeivel - mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján, amelyen elhangzott az is: energiatakarékossági okokból - az őszi szünet terhére - hosszabb lesz a téli szünet az iskolákban és ezzel egyidejűleg kormányzati igazgatási szünetet is elrendelnek.
MTI Hírfelhasználó