Századvég: konszenzust teremt és legitimációt ad a nemzeti konzultáció
2021. június 24. 10:57

A nemzeti konzultáció intézménye nyomán a kormányzati döntések az emberek akaratával összhangban történnek, illetve az eredményük nemzetközi, uniós szintéren legitimációt nyújt a kormány számára - jelentette ki a Századvég vezető elemzője az M1 aktuális csatorna csütörtöki műsorában.

Palóc André azt mondta, a baloldal azért kritizálja a nemzeti konzultáció intézményét, mert a jobboldallal ellentétben a baloldali kormányok nem társadalmi konszenzus mentén hozzák meg a döntéseket. Vagyis előbb hozzák meg a döntést, és utána megpróbálják azt ráerőltetni a társadalomra - fejtette ki az elemző, aki a most induló, 11. nemzeti konzultáció apropóján nyilatkozott a csatornának.

Úgy vélekedett: miközben az elmúlt időszakban sok kormány belebukott a járvány kezelésébe, a magyar kormány éppen a nemzeti konzultációnak köszönhetően sikeresen, a társadalmi konszenzus mentén tudta kezelni a pandémiát.

Rámutatott: emellett a konzultáció fontos következménye, hogy az uniós térben is felhatalmazást ad a kormány számára, hiszen Brüsszelben is bemutatható, hogy a kormány az emberek akaratának megfelelően cselekszik.

A sikerét az is mutatja, hogy mára számos más ország, például az Egyesült Királyság, Franciaország és Írország is alkalmazza ezt az intézményt - mondta Palóc André.

MTI - M1
Címkék:
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Az újvidéki Európa Kollégium bástya
  Az újvidéki Európa Kollégium szerves része, bástyája a vajdasági magyarságnak, és általa lehetővé vált, hogy a diákok magyar környezetben éljék a mindennapjaikat - hangsúlyozta Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára csütörtökön Újvidéken, ahol az Európa Kollégium elsőéves hallgatóinak a fogadásán vett részt.
 • A haderőfejlesztés tovább folytatódik
  A haderőfejlesztés folytatódik az Oroszországgal szembeni szankciók hatására kialakult globális gazdasági válság ellenére, a honvédelmi alapnak köszönhetően a folyamat fennmarad, és nem abbahagyják, hanem inkább felgyorsítják - hangsúlyozta a honvédelmi miniszter csütörtökön Hajmáskéren.
 • A kormány fontosnak tartja az emberek véleményét
  A kormány kiemelten fontosnak tartja, hogy az emberek véleményét meghallgassa a szankciókról, hiszen ők szembesülnek azok következményeivel - mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján, amelyen elhangzott az is: energiatakarékossági okokból - az őszi szünet terhére - hosszabb lesz a téli szünet az iskolákban és ezzel egyidejűleg kormányzati igazgatási szünetet is elrendelnek.
MTI Hírfelhasználó