ENSZ-főtitkár: a bevándorlás pozitívan járul hozzá Európa jövőjéhez
2021. június 24. 17:58

A bevándorlás pozitívan járul hozzá Európa jövőjéhez, ugyanakkor szükséges is, ezért az Európai Uniónak együtt kell működnie partnerországaival, hogy a migráció ne szükség, hanem választás kérdése legyen - fogalmazott Antonio Guterres, az ENSZ főtitkára csütörtökön Brüsszelben David Sassolival az Európai Parlament (EP) elnökével tartott sajtókonferencián.

A portugál származású főtitkár ezzel kapcsolatban utalt arra, hogy Portugália ugyan nem gazdag ország, mégis szüksége van külföldi munkavállalókra kulcsfontosságú ágazatokban.

Hangsúlyozta: a társadalmak egyre multietnikusabbá és multikulturálisabbá válnak, amit pozitívumként, és nem fenyegetésként kell értékelni. Az EU-nak össze kell fognia, hogy szolidaritásalapú szakpolitikákat hozzon létre a migráció kezelésére - jelentette ki.

Guterres az EP-ben tartott beszédében elmondta, hogy a koronavírus-járvány működésképtelen egészségügyi rendszereket, hatalmas hiányosságokat a szociális védelemben és jelentős egyenlőtlenségeket tárt fel az országokon belül és az országok között.

"Bár néhány országban lassan kezdjük látni a fényt az alagút végén, a vírus továbbra is fenyeget a világ számos pontján, mindannyiunkat kitéve a fertőzés kockázatának" - mutatott rá, és felszólított a globális oltási erőfeszítések fokozására, különösen Afrikában.

Megismételte továbbá, hogy szükség van egy globális oltási stratégiára, továbbá az oltóanyagot előállító országoknak, az Egészségügyi Világszervezet, a Gavi vakcinaszövetség és a nemzetközi pénzügyi intézmények támogatásával össze kell fogniuk, hogy mozgósítsák a gyógyszeripari vállalatokat és a legfontosabb ipari szereplőket.

MTI
Címkék:
  • 1300 egyházi tábor várja nyáron a fiatalokat
    Az idén nyáron 1300 egyházi táborban, zarándoklaton és hosszabb hétvégi kirándulásokon vehetnek részt a fiatalok a kormány 520 millió forintos támogatásának segítségével - jelentette be a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára pénteken a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szerencsen, ahol nyírbátori görögkatolikus táborozókat köszöntött a Rákóczi-várban.
  • Gyurcsányi karokban éri haláltusa a Momentumot
    A poszt-SZDSZ-es szalonok és a balliberális sajtó részéről oly lelkesen fogadott infjoncokból a DK által dominált baloldali politikai térfél csicskái lettek. Túlzás? Aligha.
  • 5G – 5GK
    A nemzetközi összehasonlítások alapján nem túlzás azt állítani, hogy Magyarország kiválóan teljesít a vezetékes és a vezeték nélküli digitális infrastruktúrák területén is.
MTI Hírfelhasználó