Varsó: felavatták a visegrádi csoport 30. évfordulójára emlékeztető festményt
2021. június 25. 12:00

Lucie Szymanowska, az MTI tudósítója jelenti: Felavatták Varsó egyik belvárosi utcájában pénteken a visegrádi csoport (V4) megalapításának idei 30. évfordulójára és a június végén lezáruló soros lengyel elnökségére emlékeztető óriási falfestményt, melyhez hasonló alkotások készülnek a többi visegrádi fővárosban is.

Az ünnepségen, melyen jelen volt Kovács Orsolya Zsuzsanna varsói magyar nagykövet is, Piotr Glinski kormányfőhelyettes, kulturális, örökségvédelmi és sportminiszter kiemelte a V4-es együttműködés történelmi, kulturális és politikai jelentőségét.
   
Szymon Szynkowski vel Sek külügyminiszter-helyettes ünnepi beszédében elmondta: a koronavírus-járvány miatt nem volt könnyű a június 30-ig tartó lengyel soros elnökséget lebonyolítani. Sorolva az elmúlt hónapokban szervezett találkozókat és kezdeményezéseket, a diplomata aláhúzta: a V4 a járvány ellenére bizonyította vitalitását és rugalmasságát, alkalmazkodott a nehéz körülményekhez.
   
Szynkowski vel Sek kiemelte a több mint húsz éve működő, eddig több mint 6500 művelődési és társadalmi projektet támogató Visegrádi Alap szerepét is. A leleplezett falfestményt a társadalmi együttműködés egyik szép példájának nevezte.
   
Az alkotás egy embercsoportot ábrázol, amelynek tagjai közösen festik fel a "30 years of V4" feliratot. Ezáltal az alkotás - amint a projekt társszervezője, a lengyel Nemzeti Kulturális Központ (NCK) az MTI-vel közölte - metaforikus módon jeleníti meg a V4 fő alapelveit: az együttműködést, a barátságot, a szolidaritást, a közös törekvések támogatását, az egymás iránti tiszteletet, a kulturális sokszínűséget. "Hivatkozik a hagyományra, a közös tapasztalatokra, a párbeszédre, valamint a térségünket erősítő közös vállalkozásokba történő kreatív bekapcsolódásra" - olvasható az NCK közleményében.
   
Hasonló falfestményeket avatnak fel jövő kedden Pozsonyban, szerdán Budapesten, július második felében pedig Prágában is.

MTI
Címkék:
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Az újvidéki Európa Kollégium bástya
  Az újvidéki Európa Kollégium szerves része, bástyája a vajdasági magyarságnak, és általa lehetővé vált, hogy a diákok magyar környezetben éljék a mindennapjaikat - hangsúlyozta Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára csütörtökön Újvidéken, ahol az Európa Kollégium elsőéves hallgatóinak a fogadásán vett részt.
 • A haderőfejlesztés tovább folytatódik
  A haderőfejlesztés folytatódik az Oroszországgal szembeni szankciók hatására kialakult globális gazdasági válság ellenére, a honvédelmi alapnak köszönhetően a folyamat fennmarad, és nem abbahagyják, hanem inkább felgyorsítják - hangsúlyozta a honvédelmi miniszter csütörtökön Hajmáskéren.
 • A kormány fontosnak tartja az emberek véleményét
  A kormány kiemelten fontosnak tartja, hogy az emberek véleményét meghallgassa a szankciókról, hiszen ők szembesülnek azok következményeivel - mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján, amelyen elhangzott az is: energiatakarékossági okokból - az őszi szünet terhére - hosszabb lesz a téli szünet az iskolákban és ezzel egyidejűleg kormányzati igazgatási szünetet is elrendelnek.
MTI Hírfelhasználó