Új jobboldali pártszövetség - Reagáltak a pártvezetők
2021. július 3. 11:33

„Indul az európai hazafiak együttműködése! Örömmel írom alá a közös nyilatkozatot Matteo Salvinivel, Orbán Viktorral, Jaroslaw Kaczynskivel, Santiago Abascallal, Georgia Melonival, Tom Van Griekennel és más európai vezetőkkel” – írta közösségi oldalán Marine Le Pen, a francia Nemzeti Tömörülés vezetője pénteken, miután aláírta az Európa jövőjének új mederbe terelésére létrehozott nemzeti–keresztény alapú együttműködésről szóló nyilatkozatot.

A nyilatkozatot a Fidesz és a lengyel vezető kormánypárt, a PiS mellett több mint tíz európai jobboldali tömörülés jegyzi, köztük a két olasz párt, a Matteo Salvini vezette Liga és a Giorgia Meloni által irányított Olasz Testvérek (FdI). De csatlakozott a kezdeményezéshez a Santiago Abascal vezette spanyol Vox és Marine Le Pen francia Nemzeti Tömörülése (RN) is.

„Indul az európai hazafiak szövetsége: a kontinens legbefolyásosabb nemzeti pártjaival együtt egy nagy szövetség alapkövét fogjuk lerakni az Európai Parlamentben” – fogalmazott Marine Le Pen, a francia Nemzeti Tömörülés (RN) elnöke, aki kitűzött posztként jelenítette meg Facebook-profiljában a bejelentés hírét pénteken.

Le Pen a Twitter-posztjához mellékelt egy linket is, melyen olvasható a francia politikus teljes, két és fél oldalas nyilatkozata is.

„Az Európai Unióban mélyreható reformok szükségesek, mert az EU ma Európa és az európai örökség védelme helyett, a nemzetek szabad fejlődésének lehetővé tétele helyett maga a problémák, a szorongás és a bizonytalanság forrása.” „Az EU egyre inkább a radikális erők eszközévé válik, amelyek a társadalom átalakítására törekednek és végső soron egy nemzetek nélküli Európát akarnak létrehozni, egyetlen európai szuperállam formájában. Céljuk az európai hagyományok eltörlése vagy megsemmisítése, az alapvető társadalmi intézmények és erkölcsi elvek átalakítása.” „Az európai szuperállam, valamint a társadalom új formáinak létrehozása a jelenlegi politikai intézmények és törvények felhasználásával a megtestesülése a közelmúltban látott veszélyes szociális kísérleteknek, amelynek legitim ellenállást keltenek” – fogalmazott Marine Le Pen.

Az európai nemzeti pártok együttműködését Jaroslaw Kaczynski, a lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) elnöke jelentette be az Európa jövőjéről szóló konferencia apropóján.

„A közös nyilatkozatban rögzített jobboldali kezdeményezés támogatást jelent mindazoknak, akik meg akarják őrizni az európai hagyományt, az európai nemzeteket, ezek sokszínűségét, gazdagságát, és folytatni akarják az eddigi együttműködést. Megőrizni a szabad mozgást, a gazdasági szabadságot, de az egyéni szabadságokat és jogokat, a demokrácia jogát is” – fogalmazott Kaczynski.

 „Köszönjük az Európa jövőjét meghatározó közös ideológiai nyilatkozatot!

Támogatjuk a PiS-t, amely a keresztény és a nemzeti értékeket védi. Azt szeretném, ha Lengyelország a lengyelek országa lenne. Úgy segítsen minket a mindenható Isten!” – írta a PiS Facebook-posztja alá az egyik kommentelő.

Olaszország legnépszerűbb pártja is csatlakozott az új szövetséghez

„A Liga nevében ma aláírtam azt az értéknyilatkozatot, amely bürokrácia és szabványosítás helyett a szabadságon és a (nemzeti) identitásra alapozva képzeli Európa jövőjét” – írta Matteo Salvini, a jobbközép Liga vezetője a Twitteren.

„Az Európai Parlament három különböző politikai csoportjába tartozó pártok által aláírt dokumentum újabb lépés egy szilárd, széles körű alternatívát kínáló szövetség kiépítése felé az adó- és vad bevándorláspárti illiberális baloldallal szemben” – tette hozzá az olasz politikus.

A VOX is csatlakozott az Európa jövőjéről szóló közös nyilatkozathoz.
Ez a kezdeményezés egyesíti a környező országok legkiválóbb vezetőit, hogy fellépjenek az Európai Uniót létrehozó szellemiség és a nemzetek közötti önkéntes együttműködés védelmében” – írta Santiago Abascal, a bevándorlást ellenző spanyol VOX párt vezetője a Facebookon.
hirado.hu
Címkék: