A Katolikus Karitász is segíti a pénteki jégeső baranyai károsultjait
2021. július 12. 12:31

Gyorssegélyt ad és a helyreállításban is segít a pénteki jégeső Baranya megyei károsultjainak a Katolikus Karitász és a Pécsi Egyházmegyei Karitász - tájékoztatta a Pécsi Egyházmegye hétfőn az MTI-t.

Azt írták, hogy a katolikus segélyszervezetek vasárnap két teherautóval és egy mikrobusszal friss pékárut, zöldséget, gyümölcsöt, palackozott vizet, tartós élelmiszert szállítottak a sellyei járásba, miután felvették a kapcsolatot a viharban érintett Sellye, Drávaiványi, Okorág és Kákics település vezetőivel, továbbá a helyi családsegítő szolgálatokkal.

Hozzátették, hogy emellett a Karitász önkéntesei bekapcsolódnak a sérült háztetők helyreállításába, Drávaiványiban helyszínre viszik a felajánlott építőanyagokat.

A vihar sújtotta településeken háromezer ember él, az eddigi felmérések szerint Sellyén 200 család lakhelyében keletkezett kár - közölték.

A szélsőséges időjárás nemcsak épületeket rongált meg, a földeken több tízezer paprika- és paradicsompalánta, több hektár dinnye és kukorica is áldozatául esett a heves jégesőnek, komoly gondot okozva a gazdálkodásból élőknek - tudatták.

A református egyház szombaton arról tájékoztatta az MTI-t, hogy gyűjtést indít a jégvihar baranyai károsultjainak, a rászoruló családoknak és a kárt szenvedett református közösségeknek.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szombati közlése szerint a pénteki viharral érkező erős szél és jégeső Baranya több településén épületek százainak tetejét bontotta meg, bizonyos helyeken dió- és tojásméretű jég hullott. Baranyában Sellyén keletkezett a legtöbb kár, de a jégverés érintette a szomszédos Drávaiványit és Okorág települést is.

Nagy Attila, Sellye független polgármestere szombaton közösségi oldalán több videóban is szólt a helyiekhez és a segíteni szándékozókhoz. Elmondta, több mint négyszáz, javarészt magán-, kisebb részt önkormányzati és egyházi tulajdonban lévő épület teteje sérült meg.

Közölte: péntek késő délután óta folyamatosan zajlik a településen a megrongált tetők javítása, fóliázása, és a munkálatokhoz több baranyai önkormányzat is igyekszik hozzájárulni, így fóliatekercseket, tetőcserepeket biztosítottak, illetve erre buzdítják a településükön élőket is.

Nagy Attila akkor az MTI érdeklődésére közölte: Sellyén sok embernek nincs lakásbiztosítása, így az érintetteknek különösen fontos a külső segítség.

A polgármester elmondta, hogy a jegkarsellye@gmail.com e-mail címen a károsultak és a segíteni szándékozók jelentkezését is várják.

MTI
Címkék:
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó