Izgatottan nyilatkozó öreg kommunisták
2021. július 17. 15:58

Mint földrengés előtt a patkányok, úgy bújnak elő a 2022-es választások közeledtével olyan öreg kommunisták, akiknek 2010 után még a létezéséről is elfeledkeztünk. Előbújnak, izgatottan rohangálnak és mindenfélét nyilatkoznak.

Például Lendvai Ildikó, aki ahelyett, hogy magát meghúzva lekvárt főzne a konyhában, hétről hétre olyan Facebook-bejegyzésekkel szórakoztat bennünket, amelyeket annak idején főcenzorként ő maga tiltott volna le rendszerellenes tartalmuk miatt. Ezek a bejegyzések a mai diktatúrában mind szabadon megjelenhetnek. Hiába, ma már nincsenek olyan jó szakik, mint Ildikó néni volt a maga idejében. Ebből is látszik, hogy a szakértelem a baloldal sajátja, a jobboldalnak még egy rendes cenzora sincs.

Vagy Ágh Attila, aki a tudományos szocializmus professzorából lett politológus 1990 után, és akinek a magyar politikai gondolkodás olyan örök érvényű műveket köszönhet, mint a Bevezetés a marxizmus–leninizmus társadalom- és történetelméletébe, A polgári demokrácia mítosza és valósága vagy éppen a Demokratikus szocializmus – A szocializmus alapértékei és a marxizmus hegemóniája. Ő is szeret nyilatkozgatni mostanában.

Az izgatottan nyilatkozó öreg kommunisták fődíját azonban ezen a héten Haraszti Miklós érdemelte ki. Aki az 1960-as években összeakadt a rendőrséggel, mert bírálni merészelte a Kádár-rendszert. Igaz, hogy balról – Rákosi alatt, amikor a szülei különböző pártfunkciókat töltöttek be, még semmi baja nem volt a rendszerrel –, de ez tulajdonképpen mindegy is, a lényeg, hogy erre a „rendszerellenességre” később fel lehetett építeni a Kádár-rendszer által üldözött SZDSZ-es politikus mítoszát. Akit olyannyira üldöztek, hogy útlevelet kapott, lenne szíves néhány évet a hanyatló Nyugaton eltölteni, majd hazajőve őfelsége ellenzékeként legitimálni a kádári szocializmust.

Szóval az időközben liberálissá átlényegült Haraszti Miklós belenyilatkozta a szlovák éterbe (a SME című napilapnak), hogy a jövő évi választásokon a kormány csalni fog. Azt ugyan nem fejtette ki, hogy ez hogyan lehetséges, amikor minden szavazatszámláló bizottságban ott ül vagy tíz ember, pártok delegáltjai és köztisztviselők, mindenki mindenkit árgus szemmel figyel, a polgár pedig egy elhúzott függöny mögött, egyedül ikszel, aztán bedobja a szavazólapját az urnába, majd a szavazólapokat az egymást árgus szemmel figyelő tíz ember számolja át és ellenőrzi többször is. De ezek csupán a nagy képet nem zavaró apróságok, a nagy kép pedig az, hogy a kormány csalni fog.

Megtudhatták még a szlovákok, hogy ma Magyarországon nincsen demokrácia. Viszont szerencsére helyre lehet állítani, mégpedig úgy, hogy ha az ellenzék győz a választásokon (Haraszti nem bíbelődött annak az ellentmondásnak a feloldásával, hogy ha itt nincsen demokrácia, akkor hogyan tud az ellenzék győzni), akkor majd nem kell betartani a törvényeket, hanem végképp eltörölni mindent, amit a Fidesz és az Orbán-kormány 2010 óta létrehozott, megalkotott. Haraszti ezzel felsorakozott Vörös Imre és Fleck Zoltán jogtudósok mellé, akik már korábban bejelentkeztek a bolsevik forradalom elméletében és a kivégzések gyakorlati végrehajtásában egyaránt jártas Lukács György utódának.

Az ugyanis, amiről Vörös, Fleck, és most már Haraszti is beszélnek (és nem mellesleg Fekete-Győr, Márky-Zay és a többiek), nem demokrácia, hanem forradalom. Amivel kapcsolatban a magam részéről óvatosságra intenék, mert van ebben az országban néhány millió ellenforradalmár, akiknek nem kellene a bajuszát húzogatni…

Felföldi Zoltán

magyarnemzet.hu
Címkék:
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • A kormány 11 pontos akcióterve
  A kormány 11 pontos akciótervének intézkedései és az új hitelprogramok (gyármentő garancia- és hitelprogram) biztosíthatják a recesszió elkerülését Magyarországon a teljes foglalkoztatottság megőrzése és a családok megvédése mellett; hosszú távon azonban új gazdaságstratégiai modellre is szükség van - hangsúlyozta a gazdaságfejlesztési miniszter szerdán.
 • Moszkva komoly ajánlat esetén kész a tárgyalásra
  "Ha most komoly javaslat érkezik arra vonatkozóan, hogy hogyan lehetne megállítani ezt a konfliktust úgy, hogy közben teljesüljenek a mi teljesen jogos követeléseink, természetesen készek leszünk tárgyalni" - mondta Lavrov a Jevgenyij Primakov néhai miniszterelnök és külügyminiszter emlékének szentelt fórumon.
 • Elutasította az Alkotmánybíróság az ellenzéki indítványt
  Az Alkotmánybíróság a határozatában megállapította: "nem alaptörvényellenesek azok a rendelkezések, amelyek meghatározzák a még elégséges szolgáltatások pontos tartalmát a köznevelési intézményekben megtartott sztrájk esetén".
MTI Hírfelhasználó