Orbán az egyetlen uniós vezető, aki veszélyezteti a sajtószabadságot
2021. július 21. 23:46

A magyar miniszterelnök Putyinnal, Kim Dzsongunnal, Lukasenkával és Aszaddal került egy társaságba.

A Riporterek Határok Nélkül (RSF) nemzetközi újságíró jogvédő szervezet 37 olyan állam- vagy kormányfőt mutatott be, akik erőteljesen fellépnek a sajtószabadság ellen – számolt be a 24.hu. A „sajtószabadság ragadozóinak” feketelistáján új belépő Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Jair Bolsonaro brazil elnök. A listára Orbán Viktor mellett olyan vezetők kerültek fel, mint Vlagyimir Putyin orosz elnök, Kim Dzsongun észak-koreai diktátor, Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök vagy Bassár el-Aszad szíriai elnök.

Orbán portréjánál úgy fogalmaz a Riporterek Határok Nélkül, hogy ő az „illiberális demokrácia” önjelölt bajnoka, aki a 2010-es visszatérése óta nem állt meg a média pluralizmusának és függetlenségének támadásában. „A közszolgálati média propagandaszervezetté vált, a magánkézben lévő médiumokat pedig vagy leigázták vagy elhallgattatták. A politikai-gazdasági manővereknek és a kormánypárthoz közeli oligarchák által megvett médiacégeknek köszönhetően a Fidesz ma már az ország médiaterületének 80 százalékát ellenőrzi” – írja a szakmai szervezet.

A Riporterek Határok nélkül beszámol a Kesma média nagyhatalomról, amelyhez 500 kormánypárti médium tartozik. Azt is felidézi, hogy bezárták a Népszabadság napilapot, továbbá átvették az irányítást az Origo majd az Index felett. Legújabb lépésként pedig megfosztották a Klubrádiót a frekvenciájától. „A fennmaradó független médiumokat diszkriminálják a kormányzati hirdetések és a hivatalos információkhoz való hozzáférés területén” – állapítják meg. A Riporterek Határok nélkül szerint most az új célpontja a kormánynak az RTL Klub, a Népszava, a HVG, a Magyar Hang, a Magyar Narancs és a 24.hu.

168 óra
Címkék:
  • 1300 egyházi tábor várja nyáron a fiatalokat
    Az idén nyáron 1300 egyházi táborban, zarándoklaton és hosszabb hétvégi kirándulásokon vehetnek részt a fiatalok a kormány 520 millió forintos támogatásának segítségével - jelentette be a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára pénteken a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szerencsen, ahol nyírbátori görögkatolikus táborozókat köszöntött a Rákóczi-várban.
  • Gyurcsányi karokban éri haláltusa a Momentumot
    A poszt-SZDSZ-es szalonok és a balliberális sajtó részéről oly lelkesen fogadott infjoncokból a DK által dominált baloldali politikai térfél csicskái lettek. Túlzás? Aligha.
  • 5G – 5GK
    A nemzetközi összehasonlítások alapján nem túlzás azt állítani, hogy Magyarország kiválóan teljesít a vezetékes és a vezeték nélküli digitális infrastruktúrák területén is.
MTI Hírfelhasználó