Felföldi diákok táboroznak a Rákóczi Szövetséggel Sátoraljaújhelyen és Orfűn
2021. július 23. 23:55

Július 25-től a sátoraljaújhelyi Rákóczi Táborban közel 400 felvidéki általános iskolás gyermek táborozik. A diákok Pozsonytól a keleti végekig a Felvidék különböző régióiból, kiemelten szórványterületekről érkeznek.

Kép: Rákóczi Szövetség

A tábor a korosztálynak szóló programokkal élményeket és felhőtlen kikapcsolódást kínál magyar nyelvi környezetben, de fontos cél az is, hogy pozitív üzenetet küldjön a szülőknek és a szórványközösségeknek arra vonatkozóan, hogy a magyar iskolaválasztás meghatározó a gyermek és a közösség sikeres jövőjét tekintve. A tábor megnyitóján, július 25-én, vasárnap 18.30-kor részt vesz Soltész Miklós egyházi ügyekért felelős államtitkár. Július 27-én, kedden Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár keresi fel a táborozókat.

A július 26-án kezdődő orfűi vitorlás táborba ugyancsak felvidéki diákok érkeznek a Csallóközből. Az orfűi táborozókat meglátogatja július 26-án, hétfőn 15 órakor Orbán Balázs államtitkár.

A sátoraljaújhelyi anyanyelvi tábor július 25-től 30-ig tart. Helyszín: Rákóczi Hotel, Tábor és Rendezvényközpont (3980 Sátoraljaújhely, V. István király útja 123. www.rakoczihotel.hu).

Az orfűi vitorlás tábor július 26. és 30. között zajlik, Kollár Lajos orvosprofesszorral, miniszteri főtanácsadóval, a Magyar Vitorlás Szövetség tiszteletbeli elnökével közös szervezésben. Helyszín: Orfűi Vitorlás Egyesület (7677 Orfű, Dollár út 12.)

felvidek.ma
Címkék:
  • Nyomorban élők helyzetével élt vissza a Jobbik ózdi jelöltje?
    A hat ellenzéki párt arra szövetkezett, hogy nem csak egy egyszerű kormányváltást hajtanak végre, hanem egyben korszakváltást is, amely „felszámolja a Fidesz végtelenül aljas és primitív mentalitását és eszközeit”. Sajnos több jel mutat arra, hogy a Jobbik ózdi jelöltjének, Farkas Péter Barnabásnak nem sikerült ezt a mértéket megugrania.
  • Visszalép a zuglói előválasztástól az MSZP-s Tóth Csaba
    Visszalép az előválasztási indulástól az MSZP-s Tóth Csaba – jelentette be ő maga a „Mi történt?” címmel meghirdetett sajtótájékoztatóján. Tóth felolvasott egy nyilatkozatot, amelyben arról beszélt, hogy olyan támadások érték, amelyek ellen nem volt módja védekezni és támogatói is kihátráltak mögüle.
  • Közeleg a 10. Szemrevaló
    Október 7-17. között a Művész moziban, majd Debrecenben, Pécsett és Szegeden rendezik meg az immár 10. SZEMREVALÓ│SEHENSWERT FILMFESZTIVÁL-t. A Svájci Nagykövetség, az Osztrák Kulturális Fórum és a Goethe Intézet közös filmhete a német nyelvterület legfrissebb filmjeiből ad ízelítőt, ezúttal is eredeti nyelven, magyar felirattal. Idén 12, túlnyomó részt díjnyertes alkotást vetítenek, köztük két Ezüst Medvével méltatott filmet, az Én vagyok a te embered című romantikus sci-fi vígjátékot és Christian Petzold filmjét, a Hableányt, de láthatjuk majd többek között Svájc idei Oscar-nevezettjét, a Húgocskámat, az Arthur & Claire-t Josef Haderrel, és A saját lifttel a pokolba című filmet Daniel Brühl rendezésében és főszereplésével. Október 18-26. között országosan a Művész Távmoziban (online: film.artmozi.hu) lesznek elérhetőek a legjobb németnyelvű alkotások. A jegyek elővételben már szeptember 30-ától elérhetőek.
MTI Hírfelhasználó