Háború a svéd média és a transzneműeket képviselő aktivisták között
2021. július 25. 21:10

A médiaplatformokon a legfőbb témát nemváltások kérdése adta. Rengeteg vita alakult ki a különféle transzneműeket képviselő aktivisták és a médiumok között. A svéd kormány az aktivisták oldalára állt.

Egy svéd újságíró számos műsorban foglalkozott a nemi identitászavarral rendelkező tizenéves lányok helyzetével, a transzneműeket képviselő aktivisták azonban ezt támadásként értékelték, mivel úgy vélik, hogy a különböző médiumok csak kihasználják és gyűlölik őket.

A valóság az, hogy azért szükséges ilyen sokszor beszélni erről a témáról, mert a nemváltás kérdése rengeteg konfliktust generál.

Ebben a vitában a kormány a transzneműeket képviselő aktivisták álláspontját támogatta azzal, hogy új törvényt adott ki, amely szerint már a 12 éves gyermekek is törvényes úton változtathatják meg a nemüket.

Természetesen a sajtónak is volt erre válasza.

Olyan fiatalokat kérdeztek meg, akik utólag megbánták a visszafordíthatatlan kezeléseket, valamint olyan szülőket, akik képtelenek voltak elfogadni azt a tényt, hogy a gyermekük nemváltozáson ment keresztül.

Egy férfiról készítettek dokumentumfilmet, aki világosan elmondta, hogy ha tehetné, nem vállalná be újra ezt a kezelést. Az országban hatalmas port kavart ez az eset, mivel az intézmény nem vázolt fel más megoldást a fiatal önértékelési zavarára, mint a nemváltás lehetőségét.

Ezt követően egy transznemű férfi anyja szólalt meg egy műsorban.

„Megpróbáltak megijeszteni azzal, hogy többször utaltak arra, nagy az öngyilkosság kockázata, különösen, ha a szülők nem értenek egyet. Mostanra egyre több szülő találta meg a bátorságot, hogy megkérdőjelezze azt, amit az orvosok mondanak.”

A hír hallatán a svéd egészségügyi és jóléti tanács nyilvánosságra hozott egy felmérést, amely szerint a nemváltó fiatal lányok 32,4 százalékánál szorongásos zavart, 28,9 százalékánál depressziót, 15,2 százalékánál pedig autizmust diagnosztizáltak.

A transz emberek gyakran azzal magyarázták a depresszió és a szorongás magasabb szintjét, hogy a nemi identitásukkal ellentétes testben éltek, különösen akkor, amikor a társadalomban sokan nem fogadták el az identitásukat.

hirado.hu
Címkék:
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Az újvidéki Európa Kollégium bástya
  Az újvidéki Európa Kollégium szerves része, bástyája a vajdasági magyarságnak, és általa lehetővé vált, hogy a diákok magyar környezetben éljék a mindennapjaikat - hangsúlyozta Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára csütörtökön Újvidéken, ahol az Európa Kollégium elsőéves hallgatóinak a fogadásán vett részt.
 • A haderőfejlesztés tovább folytatódik
  A haderőfejlesztés folytatódik az Oroszországgal szembeni szankciók hatására kialakult globális gazdasági válság ellenére, a honvédelmi alapnak köszönhetően a folyamat fennmarad, és nem abbahagyják, hanem inkább felgyorsítják - hangsúlyozta a honvédelmi miniszter csütörtökön Hajmáskéren.
 • A kormány fontosnak tartja az emberek véleményét
  A kormány kiemelten fontosnak tartja, hogy az emberek véleményét meghallgassa a szankciókról, hiszen ők szembesülnek azok következményeivel - mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján, amelyen elhangzott az is: energiatakarékossági okokból - az őszi szünet terhére - hosszabb lesz a téli szünet az iskolákban és ezzel egyidejűleg kormányzati igazgatási szünetet is elrendelnek.
MTI Hírfelhasználó