Háború a svéd média és a transzneműeket képviselő aktivisták között
2021. július 25. 21:10

A médiaplatformokon a legfőbb témát nemváltások kérdése adta. Rengeteg vita alakult ki a különféle transzneműeket képviselő aktivisták és a médiumok között. A svéd kormány az aktivisták oldalára állt.

Egy svéd újságíró számos műsorban foglalkozott a nemi identitászavarral rendelkező tizenéves lányok helyzetével, a transzneműeket képviselő aktivisták azonban ezt támadásként értékelték, mivel úgy vélik, hogy a különböző médiumok csak kihasználják és gyűlölik őket.

A valóság az, hogy azért szükséges ilyen sokszor beszélni erről a témáról, mert a nemváltás kérdése rengeteg konfliktust generál.

Ebben a vitában a kormány a transzneműeket képviselő aktivisták álláspontját támogatta azzal, hogy új törvényt adott ki, amely szerint már a 12 éves gyermekek is törvényes úton változtathatják meg a nemüket.

Természetesen a sajtónak is volt erre válasza.

Olyan fiatalokat kérdeztek meg, akik utólag megbánták a visszafordíthatatlan kezeléseket, valamint olyan szülőket, akik képtelenek voltak elfogadni azt a tényt, hogy a gyermekük nemváltozáson ment keresztül.

Egy férfiról készítettek dokumentumfilmet, aki világosan elmondta, hogy ha tehetné, nem vállalná be újra ezt a kezelést. Az országban hatalmas port kavart ez az eset, mivel az intézmény nem vázolt fel más megoldást a fiatal önértékelési zavarára, mint a nemváltás lehetőségét.

Ezt követően egy transznemű férfi anyja szólalt meg egy műsorban.

„Megpróbáltak megijeszteni azzal, hogy többször utaltak arra, nagy az öngyilkosság kockázata, különösen, ha a szülők nem értenek egyet. Mostanra egyre több szülő találta meg a bátorságot, hogy megkérdőjelezze azt, amit az orvosok mondanak.”

A hír hallatán a svéd egészségügyi és jóléti tanács nyilvánosságra hozott egy felmérést, amely szerint a nemváltó fiatal lányok 32,4 százalékánál szorongásos zavart, 28,9 százalékánál depressziót, 15,2 százalékánál pedig autizmust diagnosztizáltak.

A transz emberek gyakran azzal magyarázták a depresszió és a szorongás magasabb szintjét, hogy a nemi identitásukkal ellentétes testben éltek, különösen akkor, amikor a társadalomban sokan nem fogadták el az identitásukat.

hirado.hu
Címkék:
  • Meg kell adni a vidéknek, ami jár neki
    Meg kell végre adni a magyar vidéknek, ami jár neki - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Tokaj-Hegyalja Egyetem tanévnyitó ünnepségén, szombaton Sárospatakon.
  • Kötelességünk, hogy Istent a teremtett világgal együtt dicsőítsük
    Valaki mondhatná, hogy a két világesemény, ami itt Budapesten meg a Hungexpon is zajlott, tűz és víz. Hogy ki köti össze ezt a két rendezvényt? Ferenc pápa - mondta Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek.
  • Egy a természettel – Vadászati világkiállítás
    Magyarországon vadászati világkiállítást csak nagyszabású eseményként lehet rendezni, mert így méltó a magyarság keleti örökségéből eredő, Közép-Európában kiteljesedett vadászati kultúrájához - mondta Semjén Zsolt az "Egy a természettel" Vadászati és Természeti Világkiállítás megnyitóján szombaton Budapesten, a Hungexpón.
MTI Hírfelhasználó