Határon túli magyar fiatalok számára kezdődött vitorlástábor Orfűn
2021. július 26. 20:38

Felvidéki magyar fiatalok számára kezdődött vitorlástábor a Rákóczi Szövetség és a Tabu Sailing Team szervezésében hétfőn a Baranya megyei Orfűn.

Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára a július 26. és 30. között zajló tábor megnyitóján azt mondta, a vitorlázás különleges jellemformáló és -fejlesztő sport, hiszen önismeretre, bajtársiasságra, csapatmunkára tanítja a teljesítőképességei határát feszegető gyakorlóját.

Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke kiemelte: 2020-ban hagyományteremtő szándékkal hirdették meg külhoni magyar általános iskolásoknak a vitorlástáborokat Kollár Lajos pécsi professzor, egyetemi tanár kezdeményezésére és támogatásával, idén nyáron pedig öt alkalommal már összesen mintegy 140 fiatalt fogadhatnak; Tihanyban egy, Nyékládházán és Orfűn pedig két-két időpontban.

A szervezet elnöke az idei negyedik rendezvény megnyitóján kiemelte: a táborok résztvevői azért vehetnek részt a programokon, mert szüleik fontosnak tartották, hogy magyar nyelvű iskolákba írassák be őket Erdélyben, a Vajdaságban, a Felvidéken és Kárpátalján.

Reményét fogalmazta meg, hogy a gyerekek jó élményekkel térnek vissza az otthonukba, nyilvánvalóvá válik számukra, mennyire fontosak az anyaország számára, s élménybeszámolóik hatására később a családjukkal is rendszeresen visszatérnek Magyarországra.

Kollár Lajos egyetemi tanár, a Magyar Vitorlás Szövetség korábbi és a Tabu Sailing Team jelenlegi elnöke, miniszteri főtanácsadó hangsúlyozta: az események nem jöhettek volna létre a kormányzat, azon belül az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatása nélkül.

A Rákóczi Szövetség korábban azt közölte az MTI-vel, hogy idén 5000 külhoni magyar diákot és tanárt várnak 16 nyári tematikus magyarországi táborba.

Akkor kitértek arra, hogy a táboroknak a sátoraljaújhelyi Rákóczi Tábor és Rendezvényközpont biztosít helyszínt, emellett Baján anyanyelvi, Székesfehérváron színjátszó-, míg Tihanyban Orfűn, Nyékládházán vitorlástáborok is várják a fiatalokat.

Felhívták a figyelmet arra, hogy "ezek az együttlétek nem csak a kapcsolatépítést, a pihenést szolgálják, de jó alkalmat teremtenek a magyar identitás erősítésére is".

MTI
Címkék:
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó