Öt embert még mindig nem találnak a leverkuseni robbanás után
2021. július 28. 22:23

Teaser-Bild

Foto: @roxxshoot.de

Továbbra sem tudni, mi okozta a keddi robbanást a németországi Leverkusen vegyipari parkjában. A detonáció következtében két ember meghalt, több mint 30-an pedig megsérültek. Öt embert még mindig keresnek, de a hatóságok szerint egyre kisebb az esélye, hogy élve megtalálják őket – hangzott el az M1 Híradójában.

Piros-fehér szalagokkal kordonozták el a játszótereket Leverkusenben. Bár a keddi robbanás után kiadott riasztást mérsékelték, a helyi hatóságok továbbra is mindenkit fokozott óvatosságra intenek. Átmenetileg bezárták a város egyik népszerű közösségi kertjét is, ahol nagyobb mennyiségű pernyét találtak. A szakemberek szerint ugyanis a levegőbe került égéstermék komoly veszélyt jelenthet az egészségre.

Nagyon fontos, hogy minden gyanús anyagot és vegyületet alaposan megvizsgáljunk. Kérjük, hogy mindenki jelentse, ha bármi szokatlant észlel. Az elővigyázatosság életet menthet, ezért zártuk be a játszótereket. Függesszük fel a kerti munkát, és ha lehet, ne fogyasszunk a kertből származó gyümölcsöt és zöldséget” – figyelmeztetett Uwe Richrath a város polgármestere.

A 480 hektárnyi területet elfoglaló Chemparkban 70 vállalat állít elő csaknem ötezerféle vegyi anyagot.

A gyártás során keletkező veszélyes hulladékot is az ipari park területén dolgozzák fel. Itt történt a kedd délelőtti robbanás, amely lángba borított egy 300 köbméteres oldószeres tartályt.

Az Észak-Rajna Vesztfália tartomány egész terültéről riasztott több száz tűzoltó több mint négy órán át küzdött a lángokkal. Végül sikerült megakadályozniuk, hogy a tűz átterjedjen egy másik tartályra, amelyben 100 ezer liternyi, rendkívül gyúlékony veszélyes hulladékot tároltak.

A tragédiában az üzem több mint 30 dolgozója megsérült, egyiküket válságos állapotban szállították kórházba. Egy ember a helyszínen meghalt, a mentőalakulatok kedd este egy második holttestet is találtak a romok között.

Az áldozatok száma tovább növekedhet, mivel többen eltűntek. Szerda délután még mindig kerestek öt embert, ám a mentőalakulatok vezetője szerint egyre kisebb az esélye annak, hogy életben találják őket.

Azt továbbra sem tudni, mi okozta a robbanást.

Az ügyészség gondatlanságból elkövetett emberölés gyanújával indított előzetes vizsgálatot. A kölni rendőrség különleges nyomozócsoportja csütörtökön kezdi meg munkáját a helyszínen.

Közben a tartományi környezetvédelmi hivatal közölte: a robbanás következtében olyan, dioxint és furánt is tartalmazó vegyület került a levegőbe, amely magas koncentrációban rákkeltő hatású. A vizsgálat végleges eredményét péntekre ígérik.

A leverkuseni Chemparkban nem ez az első ipari baleset. 1980-ban megsemmisítésre váró, nagy mennyiségű folyékony hulladék robbant fel. A német sajtó szerint már akkor kiderült, hogy a hulladékfeldolgozó részleg kapacitásán felül működik. Az üzemben azóta kétszer is volt kisebb tűz, idén júniusban pedig két dolgozó sérült meg, amikor az egyik konténerből erősen mérgező anyag ömlött ki.

hirado.hu - M1
Címkék:
  • Nyomorban élők helyzetével élt vissza a Jobbik ózdi jelöltje?
    A hat ellenzéki párt arra szövetkezett, hogy nem csak egy egyszerű kormányváltást hajtanak végre, hanem egyben korszakváltást is, amely „felszámolja a Fidesz végtelenül aljas és primitív mentalitását és eszközeit”. Sajnos több jel mutat arra, hogy a Jobbik ózdi jelöltjének, Farkas Péter Barnabásnak nem sikerült ezt a mértéket megugrania.
  • Visszalép a zuglói előválasztástól az MSZP-s Tóth Csaba
    Visszalép az előválasztási indulástól az MSZP-s Tóth Csaba – jelentette be ő maga a „Mi történt?” címmel meghirdetett sajtótájékoztatóján. Tóth felolvasott egy nyilatkozatot, amelyben arról beszélt, hogy olyan támadások érték, amelyek ellen nem volt módja védekezni és támogatói is kihátráltak mögüle.
  • Közeleg a 10. Szemrevaló
    Október 7-17. között a Művész moziban, majd Debrecenben, Pécsett és Szegeden rendezik meg az immár 10. SZEMREVALÓ│SEHENSWERT FILMFESZTIVÁL-t. A Svájci Nagykövetség, az Osztrák Kulturális Fórum és a Goethe Intézet közös filmhete a német nyelvterület legfrissebb filmjeiből ad ízelítőt, ezúttal is eredeti nyelven, magyar felirattal. Idén 12, túlnyomó részt díjnyertes alkotást vetítenek, köztük két Ezüst Medvével méltatott filmet, az Én vagyok a te embered című romantikus sci-fi vígjátékot és Christian Petzold filmjét, a Hableányt, de láthatjuk majd többek között Svájc idei Oscar-nevezettjét, a Húgocskámat, az Arthur & Claire-t Josef Haderrel, és A saját lifttel a pokolba című filmet Daniel Brühl rendezésében és főszereplésével. Október 18-26. között országosan a Művész Távmoziban (online: film.artmozi.hu) lesznek elérhetőek a legjobb németnyelvű alkotások. A jegyek elővételben már szeptember 30-ától elérhetőek.
MTI Hírfelhasználó