Több ezer mexikói elítéltet engednek szabadon
2021. július 29. 21:53

Elnöki rendelet alapján több ezer elítéltet helyeznek szabadlábra Mexikóban – jelentette be csütörtökön az ország államfője.

Manuel Lopez Obrador közölte, hogy szabadulnak a 75 évnél idősebb rabok, továbbá a 65 évnél idősebb krónikus betegek, ha nem követtek el súlyos bűncselekményt.

Megnyílnak a szövetségi börtönök kapui azok előtt is, akiket megkínoztak, tekintet nélkül életkorukra és arra, hogy milyen bűncselekménnyel vádolták meg őket. Ugyancsak szabadulnak azok, akik már tíz éve vannak rács mögött ítélet nélkül és nem súlyos bűntett miatt.

Emberi jogi szervezetek többször vádolták Mexikót azzal, hogy a hatóságok gyakran kínzással csikarnak ki vallomásokat. Obrador tudatta, hogy a jövő héten írja alá a rendeletet. A mexikói belügyminiszter közlése szerint csaknem 95 ezren raboskodnak ítélet nélkül az ország börtöneiben.

hirado.hu - MTI
Címkék:
  • Nyomorban élők helyzetével élt vissza a Jobbik ózdi jelöltje?
    A hat ellenzéki párt arra szövetkezett, hogy nem csak egy egyszerű kormányváltást hajtanak végre, hanem egyben korszakváltást is, amely „felszámolja a Fidesz végtelenül aljas és primitív mentalitását és eszközeit”. Sajnos több jel mutat arra, hogy a Jobbik ózdi jelöltjének, Farkas Péter Barnabásnak nem sikerült ezt a mértéket megugrania.
  • Visszalép a zuglói előválasztástól az MSZP-s Tóth Csaba
    Visszalép az előválasztási indulástól az MSZP-s Tóth Csaba – jelentette be ő maga a „Mi történt?” címmel meghirdetett sajtótájékoztatóján. Tóth felolvasott egy nyilatkozatot, amelyben arról beszélt, hogy olyan támadások érték, amelyek ellen nem volt módja védekezni és támogatói is kihátráltak mögüle.
  • Közeleg a 10. Szemrevaló
    Október 7-17. között a Művész moziban, majd Debrecenben, Pécsett és Szegeden rendezik meg az immár 10. SZEMREVALÓ│SEHENSWERT FILMFESZTIVÁL-t. A Svájci Nagykövetség, az Osztrák Kulturális Fórum és a Goethe Intézet közös filmhete a német nyelvterület legfrissebb filmjeiből ad ízelítőt, ezúttal is eredeti nyelven, magyar felirattal. Idén 12, túlnyomó részt díjnyertes alkotást vetítenek, köztük két Ezüst Medvével méltatott filmet, az Én vagyok a te embered című romantikus sci-fi vígjátékot és Christian Petzold filmjét, a Hableányt, de láthatjuk majd többek között Svájc idei Oscar-nevezettjét, a Húgocskámat, az Arthur & Claire-t Josef Haderrel, és A saját lifttel a pokolba című filmet Daniel Brühl rendezésében és főszereplésével. Október 18-26. között országosan a Művész Távmoziban (online: film.artmozi.hu) lesznek elérhetőek a legjobb németnyelvű alkotások. A jegyek elővételben már szeptember 30-ától elérhetőek.
MTI Hírfelhasználó