Súlyos szennyezés, tömeges halpusztulás a Garam folyón
2021. július 30. 18:10

A Magyar Nemzet kérdésekkel fordult az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatósághoz a felvidéki Garam folyón történt súlyos szennyezés és tömeges halpusztulás kapcsán, ugyanis a Garam a Dunába folyik Esztergomtól északra. Sütheő László műszaki igazgatóhelyettes kiemelte: az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság információi szerint a szennyezés Zsarnóca térségében található, mintegy 80 km-re a Dunától.

– Az érintett terület a Garam folyó vagyonkezelőjeként a Besztercebányai Vízgazdálkodási Vállalat hatáskörébe tartozik. A szlovák féltől egyelőre hivatalos tájékoztatást nem kaptunk – szögezte le az igazgatóhelyettes.

– Igazgatóságunk fokozottabb figyelőszolgálatot indított el a Garam-torkolat térségében, és bármilyen rendkívüli tapasztalás esetén annak tükrében megtesszük a szükséges intézkedéseket. A jelenlegi helyzetben rendelkezésre álló információk alapján további intézkedés egyelőre nem szükséges – tájékoztatott Sütheő László.

Mint ismert, hétfőn több szlovákiai portál és számos Facebook-oldal is beszámolt a Garam folyón történt súlyos szennyezésről. Az esetről a Ma7.sk azt közölte: a Bezeréte (Trnavá Hora) község mellett horgászók jelentették az elpusztult halak feltűnését, illetve azt, hogy a víz zavaros, nem áttetsző és bűzlik. A horgászszövetség azonnal hívta a környezetvédelmi felügyeletet és a rendőrséget. A gondot az erős vihar okozta, amely rádöntött egy fát a fermentációs hulladékot tároló zsákszerű tartályra. A tartály megsérült, és az erős eső mintegy 400 köbméter hulladékot mosott a közeli patakba, ahonnan ez a Garamba távozott. A vállalat azonnal megkezdte a további hulladék kimosódásának megakadályozását, illetve a kármentést.

Súlyos szennyezés, tömeges halpusztulás a Garam folyón | Magyar Nemzet

Számos oldalon látni lehet az elhullott halak összegyűjtéséről készült képeket.

Halpusztulás Garam

Képek: FB; ma7.sk

magyarnemzet.hu
Címkék:
  • Demokráciaexport után iszlámexport várható világszerte
    Dinamikus Egyesült Államokra lenne szükség. Ehhez képest a jelenlegi elnök csupán egy videóüzenetben emlékezett meg a húsz évvel ezelőtti tragédiáról. Mert így nem veszítette el a beszéd fonalát. Nem tévesztette össze az országokat. Vagy ne adj Isten, nem aludt el.
  • Átadták az újjáépült Lovardát a budai Várban
    Ünnepélyes keretek között átadták az újjáépült Lovardát a Budavári Palotanegyedben pénteken, a kulturális örökség napjai rendezvénysorozat országos megnyitóján, amelyen bejelentették a szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékének új elemeit is.
  • Tehetséggel, akarattal és hittel sikeres lesz az újrakezdés
    Ésszel, tehetséggel, akarattal és hittel "nemcsak a járványt győzzük le, de az újrakezdés sikere sem marad el" - hangoztatta a köztársasági elnök pénteken Budapesten, amikor a Sándor-palotában fogadta a Magyarország Barátai Alapítvány tagjait.
MTI Hírfelhasználó