Telt ház és állótaps a Komáromi Kamarazenekar hangversenyén
2021. július 30. 22:23

„…csak legyen, aki vezet!” (Kodály Zoltán)

Általában két oknál fogva szoktam tollat fogni: ha nagy bosszúság vagy nagy öröm ér. Jelen írás azért született, mert mint Petőfink írta: „…nagy az én szívemnek ő gyönyörűsége.” Hiszen zenekarunk, a Pro Urbe-díjas Komáromi Kamarazenekar 2021. július 24-i dátummal újfent hangversenyére invitálta a nemesebb élőzenét is igénylőket.

Hogy városunkban szép számmal vannak a nemesebb – a klasszikus zenét igénylők, az most is bebizonyosodott. Annak ellenére, hogy nyár van, a hangverseny kezdetére az evangélikus templom megtelt érdeklődőkkel. Igaz, csábító műsorral állt ki a jócskán megfiatalított együttes. Hűen ahhoz, amit meghirdettek: „Vivalditól napjainkig” válogattak a művek gazdag tárházából.

A hangverseny műsorát Ervin Romano Fulmek – végzettségét tekintve zeneszerző és karmester –, jelenleg a helyi művészeti alapiskola tanára, a zenekar művészeti vezetője és karmestere állította össze. A kritika nem a tudósító feladata, ellenben hadd álljon itt az, ami a hangverseny kapcsán felettébb nagy örömmel tölti el a tudósítót:

hogy él a zenekar, mert van, aki avatott kézzel vezeti, hogy van folytonosság; hogy a zenekar és a karmester egymás iránti kölcsönös tisztelettel és nagy akarással muzsikálnak; hogy a még csak pályájuk elején járó ifjú szólisták: mind Gál Molnár Júlia (ének), mind Emma Tarkayová és Boris Borsányi (hegedű) az általuk vállalt műveket felkészülten, stílusosan szólaltatták meg.

Úgy tűnik, Komárom azon szerencsés kisvárosok egyike, amelynek gazdag zenei élet jutott, hiszen Egressynél kezdve Lehár Ferenccel folytatva, a zenekari muzsikának mindig voltak lelkes fáklyavivői – Krizsán József, Schmidt Viktor, Dobi Géza, Tarics János – majd az ő nyomdokaikba lépők: Török Ferenc, Szabó Ferenc, Bolyki Zoltán, Medveczky Szabolcs. Most pedig a komáromi gyökerekkel rendelkező művészeti vezető Fulmek, aki nagyra becsüli az elődök tevékenységét, és mint mondta: „Szereti Komáromot!”

Befejezésül egy üzenet, ajánlás a különféle díjakat adományozók felé: a Komáromi Kamarazenekar Polgári Társulásban hosszú éveken át végzett fáradhatatlan szervezőmunkájáért Rudolf Harmatot megilletné a Pro Urbe Komárom díj.

Vivat Komáromi Kamarazenekar! Vivat Komárom!

Stirber Lajos, a zenekar alapító tagjainak egyike

felvidek.ma
Címkék:
MTI Hírfelhasználó