Vajon a tatárok miért nem tudták meghódítani a Magyar Királyságot?
2021. július 31. 15:11

A három nagy tatár betörési hullám ellenére miért nem sikerült a mongol világbirodalomnak meghódítania a Magyar Királyságot? Többek között erre a kérdésre is keresi a választ a Magyarságkutató Intézet (MKI) soron következő nemzetközi tudományos konferenciáján Székelyudvarhelyen.
A Magyarságkutató Intézet tudományos igénnyel, prekoncepció nélkül kapcsol össze tudományágakat, hogy tisztázza a vitatott történelmi kérdéseket, valamint elvégezze az új és hiánypótló kutatási feladatokat. A Hunyadi János, Mátyás király és Corvin János korát interdiszciplináris módon vizsgáló, Hunyadiak és Corvinok című nagyszabású rendezvényét követően, az MKI ezúttal a tatárjárás időszakát helyezi a középpontba.

A tatár világbirodalommal szemben elnevezésű konferenciára három országból huszonkét kutató érkezik, hogy előadást tartson.

Az Intézet munkatársai mellett anyaországi és erdélyi szakemberek is megszólalnak, de a konferencia előadója lesz Obrusánszky Borbála, Magyarország Mongóliai nagykövete is, aki a tatárok kivonulásának okait veszi górcső alá a Batu-Güjük ellentét tükrében. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere köszöntőjét videóüzenet formájában hallhatják majd a jelenlévők. A rendezvényt Böjte Csaba ferences szerzetes, a Dévai Szent Ferenc alapítvány alapítója nyitja meg, valamint Gálfi Árpád, Székelyudvarhely polgármester is beszédet mond.

A konferencia plakátja Forrás: MKI

Erdély és Székelyföld területe áll majd a vizsgálódások középpontjában; szóba kerül a székelyek és tatárok, illetve a kunok és a tatárok viszonya; a tatárjárás történeti, régészeti összefüggései; a betörések pusztításai, annak következményei; az Árpád-házi királylányok a tatárjárás alatt, valamint a muhi csata körülményei.

Az előadások egy része mongol szempontból közelíti meg a témát, és a tatárok európai hadjáratainak mikéntjére, valamint a Magyar Királyság területéről való kivonulásuk okaira világítanak rá.

A konferencia programja ITT érhető el. A Magyarságkutató Intézet – ígérete szerint – internetes oldalain folyamatosan tájékoztat képes és szöveges tudósítások formájában, de később az elhangzott előadások is felkerülnek az intézet YouTube-csatornájára.

MNO
Címkék:
  • Meg kell adni a vidéknek, ami jár neki
    Meg kell végre adni a magyar vidéknek, ami jár neki - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Tokaj-Hegyalja Egyetem tanévnyitó ünnepségén, szombaton Sárospatakon.
  • Kötelességünk, hogy Istent a teremtett világgal együtt dicsőítsük
    Valaki mondhatná, hogy a két világesemény, ami itt Budapesten meg a Hungexpon is zajlott, tűz és víz. Hogy ki köti össze ezt a két rendezvényt? Ferenc pápa - mondta Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek.
  • Egy a természettel – Vadászati világkiállítás
    Magyarországon vadászati világkiállítást csak nagyszabású eseményként lehet rendezni, mert így méltó a magyarság keleti örökségéből eredő, Közép-Európában kiteljesedett vadászati kultúrájához - mondta Semjén Zsolt az "Egy a természettel" Vadászati és Természeti Világkiállítás megnyitóján szombaton Budapesten, a Hungexpón.
MTI Hírfelhasználó